SaS: Neodvolanie Michala Trubana sa ukázalo ako obrovská chyba

 

Neodvolanie Michala Trubana z postu predsedu Špecializovaného trestného súdu ministrom Gáborom Gálom sa ukázalo ako obrovská chyba, ktorá bude mať za následok prehlbujúcu sa nedôveru v justíciu. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) tak reaguje na najnovšie informácie o zápisnici zo sudcovskej rady ŠTS.

„Je neprijateľné, aby Michal Truban žiadal kolegov o podporu a ovplyvňoval ich, keď sa jeho meno medializovalo v súvislosti s Kočnerovou Threemou. Truban totiž v žiadosti o podporu svojho súdu sudcovskej rade uviedol výroky nehodné nielen predsedu súdu, ale aj sudcu, keďže uviedol názory diametrálne odlišné od ustálenej judikatúry Ústavného súdu, pokiaľ ide o slobodu slova a postavenie a kritizovateľnosť verejných funkcionárov,“ tvrdí poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Minister Gábor Gál by tak mal podľa liberálov nájsť odvahu a Michala Trubana konečne odvolať. „Pri vyprevadení Trubana z jeho predsedníckej funkcie by mu minister Gál mal pripomenúť, že aj sudca musí zniesť kritiku svojich rozhodnutí. To platí dvojnásobne pre predsedov súdov, ktorí sú súčasťou exekutívy, ktorá podlieha kontrole NR SR. Truban koná spôsobom, ktorý prehlbuje podozrenia, že sa snaží niekoho umlčať podobne, ako sa v minulosti snažil zastrašovať žalobami slobodné médiá. Uvedený prípad je ďalším potvrdením toho, že justícia na Slovensku potrebuje zásadnú očistu a k tej môže prísť jedine po voľbách,“ uzavrel Alojz Baránik.