Galapágy

V úplnej izolácií Tichého oceánu nie je nič, ako sa na prvý pohľad zdá. Vitajte na Galapágoch - ostrovoch, ktoré zmenili svet!

Televízna stanica Viasat Nature uvedie prvý septembrový deň v exkluzívnej premiére seriál Galapágy. Štvordielny seriál skúma pôsobivú radu voľne žijúcich živočichov a skúma rôzne znaky ostrovov a ich históriu. Použitím priekopníckeho vizuálneho štýlu, kombinovaného s dokonalou grafikou a pútavo spracovanou kinematografiou, môžeme byť svedkami nového pohľadu na život na Zemi. Kruté, neobvyklé, pekelné, napriek tomu stále krásne miesto pre veľkolepé množstvo rastlín a živočíchov. Tak vyzerajú Galapágy z pohľadu autorov seriálov.
Súostrovie 19 sopečných ostrovov, ktoré sa nachádza vo východnej časti Tichého oceánu, je nie len útočiskom podivne vyzerajúcich druhov zvierat, ktoré žijú výhradne tu, ala taktiež akýmsi živým laboratóriom. V minulosti súostrovie poslúžilo ako inšpirácia pre Darwinovú evolučnú teóriu. Galapágy sa nachádzajú na sútoku štyroch hlavných morských prúdov, čo je len jeden z hlavných dôvodov bizarnej kombinácie života na týchto ostrovoch. Môžete sa tu stretnúť s prehistoricky vyzerajúcimi morskými leguánmi, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou boli predlohou pre Godzillu, veľkými suchozemskými korytnačkami, ktoré môžu vážiť až 230 kg, alebo rôznymi druhmi hniezdiacich vtákov.
Galapágy nikdy neboli spojené s pevninou a tak sa sem predchodcovia všetkej tunajšej fauny a flóry museli dostať z kútov sveta. Veľakrát bolo nutné prekonať aj tisíce kilometrov. Predpokladá sa, že priplávali cez oceán na vyplavených kusoch zeme a stromoch zo Strednej Ameriky. Tomu zodpovedá fakt, že ostrovy obsadili predovšetkým odolní plazy, ktorí najjednoduchšie takú plavbu mohli prežiť.

Vplyvom kolonizácie z Galapág takmer zmizli niektoré druhy zvierat, ktoré si sem prácne našli cestu a najrôznejšie organizácie sa dnes snažia o ich návrat a rozmnožovanie. V roku 1978 označila organizácia UNESCO Galapágy za prvé svetové dedičstvo, morská rezervácia na Galapágoch obdržala rovnaký status v roku 1998.
Nenechajte si újsť pohľad na krásu Galapág, nahliadnite do histórie súostrovia a zoznámte sa s množstvom rôznych miestnych rastlín a živočíchov. Sir David Attenborough nám v netradične pojatom seriáli predstaví Galapágy každú nedeľu od 1. do 22. septembra o 18:00 hod. na Viasat Nature!