Pellegrini: Ján Mikas by mal zvážiť odchod z funkcie (VIDEO)

Stanovisko predsedu strany HLAS Petra Pellegriniho k aktuálnej situácii:

 Vianoce ako sviatky pokoja a lásky nijako nepridali vládnej koalícii čo i len trochu viac pokory a skromnosti. Naopak, už niekoľko dní opäť vidíme okázalé prejavy papalášizmu a politiky rovnejších medzi rovnými. A je mi veľmi ľúto, že sa na túto politickú hru opäť prepožičiava hlavný hygienik, ktorého úlohou je chrániť zdravie ľudí, a nie robiť slúžku vládnej koalícii.

Predvčerom sme s veľkou pompou sledovali začiatok očkovania na Slovensku. Všetci dokážeme pochopiť, že ako prvého proti koronavírusu zaočkovali dlhoročného zdravotníka, profesora Krčméryho. Pochopíme aj to, že ako vážny politický signál občanom sa nechala zaočkovať aj pani prezidentka. Čo už však nijako neviem pochopiť, je okázalé očkovanie druhého sledu koaličných politikov – pánov Grendela, Šeligu, Klusa či pani ministerky Milanovej.

V situácii, keď každá jedna z obmedzeného počtu vakcín má ísť na rizikové skupiny zdravotníkov či dôchodcov, tu očkujeme mladých a zdravých ľudí, ktorí vzhľadom na svoju dôveryhodnosť nie sú žiadnymi zásadnými osobnosťami, schopnými presviedčať pochybovačov.

A papalášizmus pokračuje. Dnes sa uskutoční schôdza Národnej rady, na ktorej chce koalícia schváliť bianko šek pre vládu, aby mohla kedykoľvek opakovane predlžovať núdzový stav až do konca volebného obdobia. S veľkou pravdepodobnosťou však vládna koalícia nedisponuje potrebnou ústavnou väčšinou zdravých poslancov, aby tento zákon mohla prijať. A tak príde už niekoľkýkrát s pomocou rukou hlavný hygienik, ktorý včera vydanou vyhláškou zrazu umožnil prísť do parlamentu aj poslancom, pozitívnym na koronavírus.

Ako chcú vládni politici, aby ľudia rešpektovali ich nariadenia, ak ich sami okázalo rad radom porušujú? Akým príkladom idú, ak si papalášsky umožnia výnimky, o ktorých sa iným nemôže ani snívať? Už nám zrazu nezáleží na zdraví ľudí, keď má prednosť politika?

Poslanci HLASU – sociálna demokracia sa na dnešnej fraške nezúčastnia. Nesúhlasíme s predlžovaním núdzového stavu, vláda mala za 90 dní dostatok času, aby zaviedla opatrenia proti koronavírusu. A mala aj dostatok času na to, aby o nich ľudí presvedčila a ukázala, že ide príkladom v ich dodržiavaní. A nie v v papalášskom obchádzaní pravidiel, ktorého sme dennodenne svedkami.

Je mi veľmi ľúto, že toto papalášstvo umožňuje sám hlavný hygienik, ktorý má v prvom rade dbať o zdravie všetkých ľudí na Slovensku. Ján Mikas už svojimi krokmi prekročil čiaru, ktorá delí odborníkov od politikov. A mal by zvážiť svoj odchod z funkcie, ktorá má a musí byť výlučne odborná.