SaS: Dôrazne odmietame návrh Štatistického úradu SR

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) dôrazne odmieta návrh Štatistického úradu Slovenskej republiky, ktorým sa má zo sčítania obyvateľov vypustiť možnosť uvádzania druhej národnosti a žiada, aby táto možnosť ostala pri sčítaní zachovaná. Konanie Štatistického úradu SR navyše budeme riešiť na dnešnej koaličnej rade.

„Je absurdné, aby štatistický úrad podľahol politickému tlaku, a to navyše tesne pred začiatkom sčítania. Možnosť prihlásiť sa pri sčítaní obyvateľov aj k druhej národnosti je ústretová k ľuďom, ktorí majú dvojakú národnostnú identitu, pochádzajú zo zmiešaných manželstiev, majú predkov rôznych národností, alebo z akéhokoľvek iného dôvodu pociťujú príslušnosť k viacerým národnostiam. Táto možnosť je výsledkom dlhodobých odborných diskusií a participatívneho procesu za účasti zástupcov príslušníkov národnostných menšín,“ priblížil poslanec NR SR za SaS Ondrej Dostál.

Vypustenie možnosti prihlásiť sa pri sčítaní obyvateľov aj k druhej národnosti je podľa SaS navrhované bez dostatočného vecného odôvodnenia tejto zmeny. „Navyše ide o skrátené legislatívne konanie, na ktoré neexistujú žiadne dôvody. Je nemysliteľné, aby štatistický úrad pár dní pred začiatkom sčítania prichádzal s iniciatívnym materiálom na základe podnetov zo strany zástupcov príslušníkov národnostných menšín. Aj z toho dôvodu, žiadame, aby Štatistický úrad Slovenskej republiky upustil od zámeru vypustiť možnosť prihlásiť sa pri sčítaní obyvateľov aj k druhej národnosti a postupoval pri sčítaním obyvateľov podľa vopred schválených pravidiel,“ uzavrela predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.