Ako je to s liekom Ivermaktín pri liečbe COVID-19 a prečo ho nemôžte zohnať?

Odpovedá Štátny ústav na kontrolu liečiv:

Liek Ivermectin na Slovensku nie je registrovaný. Povolenie na jeho terapeutické použitie vydalo Ministerstvo zdravotníctva s hlavnou indikáciou profylaxia a liečba pacientov s COVID-19. Povolenie bolo vydané pre potreby zdravotníckych zariadení (nemocničné zariadenia a ambulancie) a ide o liek viazaný na lekársky predpis.

Za použitie lieku zodpovedá ošetrujúci lekár. Toto povolenie neznamená, že si liek môžu objednávať fyzické osoby pre vlastnú spotrebu a samoliečbu. Lieky dovozené na základe povolenia Ministerstva zdravotníctva sú dovážané prostredníctvom schválených spoločností, ktoré majú povolenie na zaobchádzanie s liekmi.

V prípade dovozu liekov na územie SR colné orgány kontaktujú štátny ústav pre kontrolu liečiv so žiadosťou o vydanie stanoviska. V posledných týždňoch štátny ústav riešil neobvykle vysoké množstvo zásielok, ktoré obsahovali lieky s účinnou látkou ivermektín a boli dovážané fyzickými osobami pre vlastnú potrebu. Pri takýchto liekoch, ktoré sú neznámeho pôvodu, štátny ústav nemôže zaručiť kvalitu, účinnosť a bezpečnosť. Tieto zásielky sú následne zadržané a lieky sa k dovozcovi – fyzickej osobe nedostanú.