Prvý Festival pre dušu spojí odborníkov na duševné zdravie so širokou verejnosťou. Príďte si vyvetrať hlavu

Prvý Festival pre dušu spojí odborníkov na duševné zdravie so širokou verejnosťou. Príďte si vyvetrať hlavu

Pandémia koronavírusu so sebou nepriniesla len strach o vlastné zdravie a zdravie blízkych, ale vyzdvihla aj dôležitosť duševnej pohody, na ktorú má nezanedbateľný vplyv. Nadácia Orange v spolupráci s Občianskym združením IPčko organizuje prvé online podujatie s názvom Festival pre dušu, ktoré má širokej verejnosti priblížiť dôležitosť duševného zdravia počas trvania pandémie, a zároveň priniesť rady a odporúčania odborníkov, ako toto náročné obdobie v čo najväčšej pohode zvládnuť. Diváci online prenosu si budú môcť pomyslene vyvetrať hlavu aj počas hudobného vystúpenia kapely Billy Barman.

Sociálny dištanc, strach v spoločnosti, obavy o budúcnosť, ale aj depresie a úzkosti sú tým, čo v posledných mesiacoch trápi čoraz viac ľudí. Paradoxne, nie sú to len dospelí, ktorých celoplošné preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu zasiahli najviac. Veľké bremeno na svojich pleciach nesú aj mladí ľudia a deti, pre ktorých sa štyri steny domu či bytu stali školou a ihriskom zároveň. Nadácia Orange spolu s Občianskym združením IPčko opäť spojili sily a nadviazali na doterajšie aktivity v oblasti duševného zdravia, aby širokej verejnosti pomohli lepšie zvládať pandemickú a postpandemickú situáciu. Pre širokú verejnosť pripravili prvé z plánovanej série podujatí s cieľom priniesť užitočný obsah, ktorý by ľuďom pomohol zmierniť náročnú situáciu a vďaka tomu uniknúť tak každodennému stereotypu.

Podujatie s názvomFestival pre dušu sa uskutoční už 15. apríla 2021 popoludní naživo na www.festivalpredusu.sk, streamované bude tiež na Facebooku Nadácie Orange a IPčka. Svieži, neformálny program budú tvoriť diskusie s odborníkmi, krátke rozhovory s hosťami a hovorené slovo doplnia hudobné vstupy bratislavskej kapely Billy Barman. Psychológ a programový riaditeľ OZ IPčko, Marek Madro, bude diskutovať s epidemiologičkou Alexandrou Bražinovou o problémoch, ktorým ako spoločnosť čelíme, a ktoré zásadne vplývajú na našu  mentálnu kondíciu. Témou nových výziev, ktoré pandémia prináša pre deti a mladých ľudí, sa zas budú detailne zaoberať Andrea Madarasová Gecková z Univerzity P. J. Šafárika, Tomáš Horváth z CZŠ Narnia a psychologička Eva Gajdošová. Hovoriť budú okrem iného aj o tom, že práve pre deti a mladistvých je súčasné obdobie veľkou skúškou. Prežívajú ho totiž úplne inak než dospelí, navyše si musia poradiť s izoláciou od rovesníkov. Marek Madro v tejto súvislosti poradí ako náročné chvíle počas bežných dní zvládať a ako nájsť úľavu a pomoc pri strese a úzkosti, ktoré zažívajú deti, ale aj ich rodičia. Im, ako aj novodobému fenoménu „multifukčných rodičov“, sa budú venovať školská psychologička Gabriela Herényiová a párový a rodinný terapeut Vlado Hambálek a Lucia Pašková, podnikateľka, mama a spoluzakladateľka iniciatívy Kto pomôže Slovensku. S moderátorkou Zuzanou Kovačič Hanzelovou budú hľadať odpovede na to, ako čo najlepšie „vypnúť“ a nemať pri tom výčitky svedomia, ako si udržať psychickú pohodu počas dištančného vzdelávania a aj ako usporiadať chod domácnosti, v ktorej sa musí naraz skĺbiť pracovný, vzdelávací a aj rodinný život.

„Téma duševného zdravia sa stala témou dlhodobou a pre nás v Nadácii Orange kľúčovou. Nemá význam popisovať, akú náročnú dobu vyše roka žijeme. Ovplyvňuje nás všetkých bez rozdielu. Nemôžeme odstrániť pandémiu, ani zrušiť všetky mimoriadne opatrenia a vrátiť sa do normálu. Môžeme ale hovoriť o tom, ako zmierňovať nepriaznivú situáciu tak, aby sme ju prežívali v primeranej fyzickej a psychickej kondícii. Môžeme akcentovať potrebu pozornosti voči nášmu duševnému zdraviu, hovoriť o možnostiach psychologického poradenstva, pripomínať širokej verejnosti, že pomoc existuje. Urobíme tak aj prostredníctvom Festivalu pre dušu,” uviedla Andrea Ungvӧlgyi, manažérka a správkyňa Nadácie Orange.

Súčasťou programu bude aj predstavenie Krízovej linky pomoci, ktorú pre IPčko zriadili Nadácia Orange a Orange ešte v apríli minulého roka na posilnenie bezplatného, anonymného, nonstop, psychologického poradenstva. „O duši potrebujeme rozprávať. Našu dušu potrebujeme cítiť, aby sme zažili pochopenie, blízkosť, úľavu a nové príležitosti. Prvý festival o duši je možnosťou na chvíľu vypnúť a nazrieť do kvalitného obsahu, ktorý nie je mainstreamom. Teším sa na stretnutie s ľuďmi online, na kvalitné diskusie, hudbu, vzácne osobnosti a otvorenosť, na dušu,” povedal Marek Madro.

Viac informácií o Festivale pre dušu, vrátane programu a live-streamu nájdete na stránke Festival pre dušu.