SaS: Konečne môžeme ukončiť núdzový stav

 Strana Sloboda a Solidarita (SaS) víta širokú podporu parlamentu pre novelu zákona o hospodárskej mobilizácii, ktorý znamená, že môžeme konečne ukončiť núdzový stav.

„Sme radi, že nielen koaliční poslanci, ale aj opozícia sa stotožnila s naším návrhom nahradiť núdzový stav riešením, vďaka ktorému si ministerstvo zdravotníctva zachová všetky nástroje potrebné pre riadenie boja proti pandémii. Zároveň je správne, že nebudú obmedzované práva a slobody občanov. Verím, že núdzový stav tým pádom na dlhšiu dobu za nami,“ uviedol jeden z predkladateľov novely poslanec NR SR za SaS Ondrej Dostál.

Podľa predsedníčky zdravotníckeho výboru Janky Bittó Cigánikovej je pozitívne, že práve novela zákona o hospodárskej mobilizácii myslí na odmeňovanie zdravotníkov v prvej línii. „Náklady na pandemické opatrenia tak môžu ísť mimo rozpočtu zdravotníctva, čo znamená, že ostane viac peňazí pre ťažko chorých pacientov či drahé lieky. Navyše ostane možnosť jednoduchšie bez nutnosti núdzového stavu v prípade vážnej potreby reprofilizovať lôžka a jednoduchšie obstarávať zdravotnícky materiál," doplnila Janka Bittó Cigániková