Na preclievanie budete potrebovať eID

Zásielky z tretích krajín s tovarom do 150 eur bez zákazov a obmedzení sa budú od 1. júla tohto roka preclievať zjednodušeným spôsobom. Finančná správa od tohto dátumu spustí nový portál v rámci celoeurópskeho projektu eCommerce. Zjednodušené preclievanie však bude podmienené zriadením elektronickej komunikácie s colnými orgánmi. Na tieto úkony budú klienti potrebovať elektronický občiansky preukaz s čipom.

Už len necelý mesiac a pol a klientov čakajú nové povinnosti pri nákupoch z tretích krajín. Zruší sa oslobodenie od DPH pri zásielkach nízkej hodnoty (do 22 eur) a čaká ich aj podávanie elektronických colných vyhlásení. Zásielky, ktoré budú oslobodené od cla (hodnota tovaru do 150 eur) a nebudú predmetom zákazov a obmedzení, si budú môcť klienti precliť sami prostredníctvom nového portálu na preclievanie. Vyhnú sa tak ďalším poplatkom, ktoré si prepravcovia alebo špedičné spoločnosti účtujú podľa svojich cenníkov.

Na využívanie portálu bude potrebný elektronický občiansky preukaz s čipom (eID), čítačka kariet, nainštalované podpisové komponenty a vytvorený kvalifikovaný elektronický podpis. Po prihlásení na portál bude klient automaticky presmerovaný do svojej privátnej zóny odkiaľ bude môcť podávať colné vyhlásenie, ktoré bude výrazne jednoduchšie. Oproti štandardnému colnému vyhláseniu bude totiž obsahovať oveľa menej údajov.

Finančná správa pracuje na tom, aby bol celý proces pre klientov zrozumiteľný a čo najjednoduchší. Pripravovaný sprievodca ich svojimi cielenými otázkami prevedie celým colným vyhlásením a na základe klientmi doplnených údajov vyplní toto vyhlásenie za nich. Na konci ho stačí iba elektronicky podpísať a následne podať.

V prípade, že klient nemá eID, bude môcť na podanie colného vyhlásenia prostredníctvom nového portálu splnomocniť inú osobu, napr. aj rodinného príslušníka, ktorý eID má a rovnako má zriadenú elektronickú komunikáciu s colnými orgánmi. Upozorňujeme však, že colné vyhlásenie môže podať len osoba spôsobilá na právne úkony, teda staršia ako 18 rokov.