SaS: Vyzývame poslanca J. Heráka, aby sa vzdal mandátu

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva poslanca NR SR Jána Heráka, aby sa vzdal mandátu poslanca. Bol by to správny signál v súvislosti s ďalším prípadom podozrenia zo sexuálneho zneužitia.

„Prípad obvinenia poslanca Heráka zo zneužitia mladistvej upriamuje pozornosť spoločnosti aj na stále nedokonalý systém koordinovanej pomoci ženám a iným obetiam domáceho násilia, a tiež systém prevencie. Je skutočne nešťastné, keď na jednej strane máme prezumpciu neviny a na druhej strane obeť, ktorej výpoveď sa spochybňuje. Aj preto vyjadrujeme podporu všetkým ženám, ktoré sa doteraz báli prehovoriť. Obete nemôžu ostať nikdy bez podpory. Tak ako je prioritou vlády boj proti korupcii, malo by sa ňou stať zabezpečenie rýchlej a efektívnej pomoci všetkým, ktorí sú vystavení násiliu alebo hrozbe násilia a to s ohľadom na špecifické potreby, ktoré z ich situácie vyplývajú,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.