OĽANO: Odhalili sme tunelárske schémy Mostu-Híd

O vážnych podozreniach zneužívania peňazí z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín dnes upozornil poslanec NR SR György Gyimesi (OĽANO).

„Chceme poukázať na fakt, že úzka skupina ľudí, postavená ako pyramída, si tieto peniaze delila samým sebe, resp. vlastným združeniam a osobám, s ktorými sú majetkovo alebo inak prepojené. Na vrchole tejto pyramídy stál vtedajší štátny tajomník Ministerstva kultúry Konrád Rigó,“ vyhlásil Gyimesi.

Gyimesi informoval, že v jednotlivých hodnotiacich komisiách sedeli nominanti strany Most-Híd. „Zsolt Beke ako hodnotiteľ tejto komisie sám sebe pridelil peniaze vo výške 7 400 eur ako fyzickej osobe. Ako člen prípravného výboru občianskeho združenia si pridelil na dva projekty 10-tisíc eur.“ Gyimesi ďalej informoval, že občianskemu združeniu, v ktorom je Zs. Beke členom predstavenstva, bolo schválených 13 projektov, na ktoré bola z fondu udelená suma vo výške 88-tisíc eur. Pre svoj vlastný portál mal zároveň získať podporu na šesť projektov za 91-tisíc eur. Beke je zároveň členom združenia, ktorý z fondu dostal 40-tisíc eur na štyri rôzne projekty a členovia projektu dostávali ďalšie finančné prostriedky.

Vyše 40-tisíc mala získať aj matka bývalého splnomocnenca vlády pre rómske komunity Ábela Ravasza Ilona Németh. Peniaze mali získať aj dve sestry, ktoré pôsobia v rovnakom združení ako Zsolt Beke. Jedna celkovo 35-tisíc eur na 12 projektov a druhá na 12 projektov 121-tisíc eur. Riaditeľom Fondu na podporu kultúry národnostných menšín je Norbert Molnár, ktorý bol v minulosti 12 rokov šéfredaktorom denníka Új Szó. Gyimesi zdôraznil, že za posledné dva roky dostal denník z fondu takmer 300-tisíc eur.

Blízky priateľ Konráda Rigá a Norberta Molnára Bálint Barak mal získať z fondu pre svoje vlastné médium 114-tisíc eur na tri vlastné projekty, vydavateľstvo jeho otca pre 17 projektov ďalších 114-tisíc eur, jeho otec osobne 8 700 eur a redaktor jeho portálu 6 500 eur. Gyimesi trvá na tom, že riaditeľom Fondu na podporu kultúry národnostných menšín by sa v budúcnosti mal stať človek bez akýchkoľvek politických väzieb a ktorý bude dozerať na transparentné rozdeľovanie peňazí z fondu.

„Táto skupina ľudí si drvivú väčšinu týchto peňazí rozdeľuje sama medzi sebou tak, že ostávajú desiatky iných nepodporených projektov. Toto je strašné, pretože čo majú povedať tí, ktorých projekty podporené neboli? Čo majú povedať tie dedinské združenia, ktoré lipnú na každom jednom euru a nemajú žiadnu inú možnosť, ako si zakúpiť napríklad kroje, spraviť si slávnosť alebo kultúrny program? Zdôrazňujem, že nespochybňujem prínosnosť podporených projektov, ale to, že úzka skupina ľudí si delí peniaze v takejto miere samým sebe a peniaze tak neostávajú tým, ktorí ich potrebujú najviac,“ uzavrel Gyimesi.

Poslankyňa NR SR Jarmila Vaňová (OĽANO) doplnila, že podozrenie na podobné schémy budú poslanci hľadať aj v súvislosti s udeľovaním peňazí pre rómsku menšinu, kde existuje dôvodné podozrenie, že dochádzalo k rovnakému zneužívaniu.