Na Art Film Feste bude unikátna projekcia Siakeľovho Jánošíka (FOTO)

Na Art Film Feste bude unikátna projekcia Siakeľovho Jánošíka (FOTO) Foto: SFÚ

Na pôde 28. Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Košiciach sa svojimi aktivitami bude prezentovať aj Slovenský filmový ústav (SFÚ). Pri príležitosti stého výročia vzniku prvého dlhometrážneho slovenského filmu Jánošík (1921) sa uskutoční svetová premiéra hudobnej kompozície Davida Kollara k premietaniu tohto filmu Jaroslava Siakeľa. Na podujatí sa bude konať aj vernisáž novej monografickej publikácie o režisérovi Miloslavovi Lutherovi. Art Film Fest trvá od 23. do 27. júna 2021, obe aktivity SFÚ sa uskutočnia v piatok 25. júna.

Unikátna projekcia Siakeľovho Jánošíka so živým hudobným sprievodom

Prvý slovenský hraný dlhometrážny film Jánošík vznikol v slovensko-americkej spoločnosti „Tatra“ Film Corporation v réžii Jaroslava Siakeľa. S nápadom nakrútiť film o našom legendárnom ľudovom hrdinovi prišiel v roku 1920 predstaviteľ slovenských krajanov v Chicagu Samuel Tvarožek, ktorý oslovil Jána Závodného, v tom čase majiteľa a prevádzkovateľa kina Casimir v Chicagu. Realizácie filmu sa ujali bratia Siakeľovci, ktorí pracovali v americkom filmovom priemysle a mali skúsenosti s nakrúcaním filmov. Daniel stál za kamerou, režisérom sa stal Jaroslav. Do postavy Jánošíka obsadili českého herca Theodora Pištěka st. Film sa nakrúcal od júna do augusta 1921 v rôznych častiach Slovenska. Jeho premiéra sa konala 1. decembra 1921 v Atlantic Theatre v Chicagu, dodnes sa zachovala len americká verzia filmu, ktorú filmový historik Ivan Rumanovský v roku 1975 zrekonštruoval.

Foto: SFÚ

Pri príležitosti stého výročia filmu sa Jánošík premietne na Art Film Feste so živým hudobným sprievodom. Film na plátne bude sprevádzať významný slovenský hudobník David Kollar, ktorý svoju „jánošíkovskú“ kompozícu uvedie vo svetovej premiére. „Nečakajte prvoplánovo využívanú ľudovú hudbu, fujary či gajdy,“ opisuje Kollar pripravenú kompozíciu. Programová brožúra festivalu tiež uvádza, že „Kollar sa pri komponovaní pozeral na film očami súčasníka a vníma ho cez prizmu snímok, z ktorých väčšina bola nakrútená po roku 1921. Hudba Davida Kollara vychádza z filmového obrazu, jeho prístup je intuitívny, to znamená, že s obrazom nezápasí, ale pokúša sa kráčať vedľa neho. Využíva fragmenty napríklad Cikkerovej alebo Zeljenkovej hudby a dopĺňa ich vlastnou hudbou a rôznymi zvukmi. Jeho ambícia je jasná – byť dobrým dialogickým partnerom obrazu.“

David Kollar patrí k najvýznamnejším súčasným slovenským gitaristom a skladateľom, ktorý sa v posledných rokoch etabloval v medzinárodnom prostredí ako jedna z najzaujímavejších postáv súčasnej európskej avantgardnej a jazzovej scény. Vydal viac ako 20 albumov, spolupracoval s významnými predstaviteľmi rockovej a džezovej hudby. Sprevádzanie Siakeľovho Jánošíka nie je jeho prvým stretnutím s filmom. Popri voľnej tvorbe sa venuje aj komponovaniu filmovej hudby. Hudbu zložil k viac než tridsiatim filmom a divadelným predstaveniam. V roku 2020 získal národnú cenu Slnko v sieti za rok 2019 v kategórii filmová hudba za hudbu k filmu Punk je hned!.

Projekcia filmu Jánošík na AFF sa uskutoční v piatok 25. júna 2021 o 21.30 hod. na nádvorí Katovej bašty v historickom centre Košíc priamo pod holým nebom. V súvislosti s výročím filmu pripravuje SFÚ v druhej polovici roka i ďalšie podujatia. Zákulisie vzniku filmu i fenomén Jánošíka v spoločenskom, kultúrnom i politickom kontexte priblíži zasa pripravovaná publikácie Jánošík a 100 rokov slovenskej filmovej kultúry, v ktorej sa nad naším legendárnym ľudovým hrdinom i storočnicou slovenského filmu zamýšľa viacero osobností kultúrneho a spoločenského života.