OĽANO: Mafia sa pokúša vrátiť ku štátnym zákazkám zadnými dverami, musíme tomu zabrániť

„V tendroch na prevoz hotovosti v rôznych regiónoch Slovenska, ktoré vyhlasovala štátna Slovenská pošta, vyhrali súkromné bezpečnostné služby Bonul a Lama SK, podozrivé z prepojenia na obvinené osoby Ladislava Makóa a Norberta Bӧdӧra. Ako je možné, že takéto firmy majú stále bezpečnostné previerky a registráciu na obchodovanie so štátom?“, pýta sa predseda hospodárskeho výboru NR SR Peter Kremský.

Podľa jeho slov sa mafia vracia do štátnych zákaziek zadnými dverami. „Aktivitami týchto spoločností a ich prepojeniami by sa mali okamžite zaoberať Národný bezpečnostný úrad, Najvyšší kontrolný úrad, Národná banka Slovenska, či Úrad pre verejné obstarávanie. Ich prepojenie na organizovaný zločin a stranu Smer vytvára bezpečnostné riziko pre štát,“ myslí si P. Kremský.

Lama SK nedávno zvíťazila aj v ďalšom štátnom tendri - za strážnu službu na západnom, strednom a východnom Slovensku jej má Slovenská pošta zaplatiť 9,5 milióna eur plus DPH. Jej konateľom je Makov známy Boris Reken, s ktorým sa vystriedal vo funkcii konateľa SBS Abas SR Management, z ktorej Makó odišiel predtým, ako sa stal šéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy za druhej vlády Roberta Fica. Firme Lama SK aj vďaka štátnym zákazkám narástli od roku 2013 tržby z jedného na 19 miliónov eur ročne.

Spoločnosť Bonul patrí Miroslavovi Bӧdӧrovi, ktorý bol dlhé roky spájaný s nitrianskym podsvetím a je otcom Norberta Bӧdӧra, obvineného za vytvorenie organizovanej zločineckej skupiny spolu s bývalým šéfom KUFS Ľudovítom Makóm, bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom, či bývalým šéfom protikorupčnej jednotky NAKA Róbertom Krajmerom.

Aj Bonulu počas vlád Smeru narástli tržby zo zhruba 20 na vyše 55 miliónov eur ročne. Práve táto nitrianska firma bola Ficovou vládou dlhé roky chránená, Robert Fico dokonca viackrát rečnil na jej večierkoch a oslavách. V tendroch sa zúčastnili aj ďalšie firmy, podozrivé z prepojenia na obvinené osoby ako Abas SR Management, Ravi, Guarding alebo Vel Security.

„Verím, že Okresný súd v Žiline, ktorý preveruje zápis firmy Lama SK do protischránkového registra zohľadní nielen zverejnené prepojenia, ale aj špekulácie firmy, ktorá sa vlani vymazala z registra, aby sa doň tento rok znova zapísala,“ zdôrazňuje predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský. „Vyzývam tiež Národnú banku Slovenska, aby preverila oprávnenia Lamy a Bonulu na prevoz hotovosti a Slovenskú poštu, aby až do rozhodnutia súdu nepodpisovala zmluvy s podozrivými firmami.“