Peter Pollák ml. požiadal vládu, aby sa ospravedlnila za vynútené sterilizácie žien z minulosti. Otvára tiež tému odškodňovania

Poslanec NR SR a predsedajúci Výboru NR SR pre ľudské práva národnostné menšiny Peter Pollák ml. avizoval zvolanie okrúhleho stola, na ktorý pozve zainteresovaných predstaviteľov vlády. Na rokovaní chce riešiť systém odškodňovania žien, ktoré v minulosti podstúpili vynútenú sterilizáciu.

Vynútená sterilizácia žien je témou, ktorú predošlé vlády na čele s Robertom Ficom či Petrom Pellegrinim dlhodobo odsúvali na okraj. Nevenovali jej žiadnu pozornosť a to aj napriek tomu, že medzinárodné a európske inštitúcie na problém upozorňovali. „Je nevyhnutné, aby sme túto tému a raz a navždy vyriešili. Nezákonne sterilizované ženy si zaslúžia spravodlivosť,“ povedal poslanec hnutia OĽANO Peter Pollák ml.

Na zasadnutie Výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny pozval Pollák aj verejnú ochrankyňu správ Máriu Patakyovú a obete nezákonnej sterilizácie. „Súhlas som podpísala vo veľkých bolestiach. Lekár mi povedal, že ak to nepodpíšem zomriem buď ja, alebo dieťa,“ vysvetlila obeť nezákonnej sterilizácie Veronika Cibríková. Vynútenú sterilizáciu podstúpila, keď mala len 20 rokov pri pôrode druhého dieťaťa. „Dcéra je tehotná, každý deň sa modlím, aby jej neurobili to, čo urobili mne,“ dodala.

„Som rád, že som mohol dnes túto tému otvoriť. Vyzývam vládu, aby sa obetiam nezákonnej sterilizácie ospravedlnila, aj keď ide o krivdy, ktoré na týchto ženách napáchali predošlé vlády. Okrem toho zvolám rokovanie a pozvem naň zainteresovaných predstaviteľov vlády. Je čas nastaviť systém odškodnenia nezákonne sterilizovaných žien. Ospravedlnenie je len prvý a nevyhnutný krok,“ uzavrel poslanec Peter Pollák ml.