SaS: Pre vyššiu bezpečnosť cyklistov podnikáme konkrétne kroky

Strana SaS spolu s viacerými organizáciami zastupujúcimi vodičov aj cyklistov aktívne rieši problematiku vyššej bezpečnosti cyklistov a podnikla viaceré konkrétne kroky, ktoré povedú k zlepšeniu situácie. „Zásadné zmeny v cestnej premávke nemožno riešiť zavedením jednej novej značky,“ reaguje na návrh zaviesť pravidlo obchádzania vo vzdialenosti 1,5 metra poslanec NR SR za SaS a člen školského parlamentného výboru Radovan Sloboda.

„Tému bezpečnosti cyklistov nechceme zúžiť na riešenie problému odstupu predbiehajúcich áut od cyklistu, to by bola chyba. Je to oveľa širší problém a tak ho treba aj riešiť. Cyklokoalícia má výrazne vyššie požiadavky na zákonné úpravy, komunikovali sme o nich s jej zástupcami. 21. septembra ich zástupcovia Cyklokoalície prídu prezentovať poslancom do kinosály NR SR,“ vysvetlil Radovan Sloboda.

Na podnet poslancov za SaS Parlamentný inštitút pracuje na prehľade legislatívy bezpečnosti cyklistov, ktorou sa riadia v zahraničí. Chceme sa inšpirovať tam, kde to funguje a bezpečnosť cyklistov je vyššia.

Tímlíder SaS pre dopravu Ladislav Matejka doplnil: „V posledných týždňoch som absolvoval niekoľko stretnutí so zástupcami Únie autoškôl a Cyklokoalície. Do diskusie prizveme aj zástupcov ministerstva vnútra a dopravnej polície. Uvedomujeme si, že nové zákony zvyšujúce bezpečnosť cyklistov musia byť v súlade s podmienkami na našich cestách.“

Návrh zákona by poslanci SaS chceli pripraviť ideálne do začiatku októbrovej schôdze parlamentu.