RTVS zrekonštruuje budovu archívu v Košiciach

Budova archívu v areáli RTVS v Košiciach je v súčasnom stave náročná na prevádzku kvôli svojej energetickej neefektívnosti. Vďaka nenávratnému finančnému príspevku v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia bude môcť RTVS kompletne zrekonštruovať budovu archívu, ktorá tak dosiahne nízkoenergetický štandard. Náklady na rekonštrukciu, pokryté z nenávratného finančného príspevku, sú v hodnote 842 651,28 €.

Hlavným cieľom projektu je zníženie spotreby energie pri prevádzke administratívnej budovy archívu v areáli Rozhlasu a televízie Slovenska v meste Košice. Predmetná budova bola postavená na prelome 19. a 20. storočia. Objekt prešiel počas svojej životnosti viacerými rekonštrukciami, z nich posledná bola zrealizovaná v roku 1977, kedy bol objekt prispôsobený potrebám budovy programových fondov za účelom spravovania a skladovania archívnych materiálov vtedajšej slovenskej televízie v Košiciach, pričom celková zastavaná plocha objektu je 783,30 m2.

Na základe globálneho ukazovateľa je aktuálne objekt zaradený do energetickej triedy „D“. V rámci rekonštrukčných prác bude realizované:
• zateplenie obvodového plášťa vrátane strešnej konštrukcie v plnom rozsahu;
• výmena všetkých vyplní otvorov (okien, vonkajších dvier);
• zateplenie strešného plášťa;
• ostatné opatrenia a inštalácia zariadenia využívajúceho obnoviteľné zdroje.

Realizáciou projektu dôjde k významnej úspore potreby energie a budova bude patriť na základe globálneho ukazovateľa do kategórie A0, čo znamená, že spĺňa technické normy pre nízkoenergetický štandard. Využívanie obnoviteľných zdrojov energie zabezpečí minimalizáciu prevádzkových nákladov.