OĽANO: Odsudzujeme škandalózne kádrovanie novinárov zo strany Generálnej prokuratúry SR

Selekcia novinárov, ktorú dnes zaviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka, považuje predseda mediálneho výboru parlamentu Kristián Čekovský za neprípustnú.

 

„Rozhodnutie nepustiť na tlačovú konferenciu redaktorky Denníka N a Aktualít vnímam ako snahu vyhnúť sa konfrontácii s vlastnými rozhodnutiami. Nie je to prvý raz, čo sa generálny prokurátor skrýva alebo uteká pred nepríjemnými otázkami. Maroš Žilinka sa za pár mesiacov spreneveril prísľubu transparentnosti, ktorý si dával pri svojej kandidatúre na post generálneho prokurátora a aj na základe ktorého ho poslanci NR SR volili. To, čo však generálny prokurátor predvádza, nemá s transparentnosťou nič spoločné,“ zdôraznil Kristián Čekovský s tým, že podobné praktiky boli bežné v minulosti.

„Ako chce generálna prokuratúra budovať dôveru občanov, keď generálny prokurátor namiesto toho, aby čelil otázkam, nechá novinárky sedieť na obrubníku priľahlej ulice a namiesto sľubovanej transparentnosti ukazuje len aroganciu moci?“ pýta sa Čekovský.

Rovnako dôležité je upozorniť aj na možné porušenie tlačového zákona, podľa ktorého musia orgány verejnej moci pristupovať k novinárom na základe rovnosti. Aj preto predseda mediálneho výboru žiada Maroša Žilinku, aby sa novinárkam ospravedlnil a prehodnotil svoj prístup k novinárom.