OĽANO: Bratislave hrozí dopravný kolaps – výhovorky nepomôžu, treba konať

Križovatku diaľnic D1 a D4 pri Bratislave treba dokončiť čo najskôr. „Nesmieme sa uspokojiť s tým, že to bude až o 5 rokov a dovtedy bude tranzitná doprava do okolitých krajín prechádzať širším centrom Bratislavy ako teraz. Žiadam ministra dopravy a Národnú diaľničnú spoločnosť, aby okamžite vytvorili krízový štáb, ktorý navrhne vyhlásenie mimoriadnej situácie a nápravu chýb NDS pri plánovaní výstavby,“ vyzýva predseda hospodárskeho výboru NR SR Peter Kremský (OĽANO). K problému chce zvolať mimoriadny výbor.

Nultý diaľničný okruh D4R7 za takmer dve miliardy eur, ktorý stavia konzorcium okolo španielskej firmy Cintra, je tesne pred dokončením. Keďže NDS v minulosti nepripravila križovatku s D1 pri Ivanke p/D, nebude sa z nultého okruhu dať vyjsť na D1, ani opačným smerom z D1 na D4. „Vyzývam ministra dopravy, aby presadil urýchlené dokončenie aspoň najdôležitejších zjazdov, teda z D1 od Senca smerom na Jarovce a z D4 od Jaroviec smerom na Senec a Trnavu. Inak celá výstavba D4R7 nemá zmysel, pretože diaľnica bude využitá možno na 10 percent, ale Prístavný most bude stále upchatý,“ myslí si Kremský.

Podľa neho by NDS a ministerstvo dopravy konečne mali prestať zbavovať sa zodpovednosti za vlastné zlyhania a obviňovať z nich ministerstvo financií, bývalého starostu Vajnor či OZ Triblavina. „Šíria výmysly a polopravdy, ktoré druhá strana o pár hodín vyvráti. Slúžia NDS len na odpútanie pozornosti od vlastnej pomalosti a neschopnosti,“ tvrdí predseda hospodárskeho výboru. „Ak vedenie NDS nedokáže prestať s výhovorkami a urýchlene vyriešiť tento problém tak, aby nultý obchvat nebol len zbytočnou a drahou stavbou, malo by prenechať svoje funkcie akcieschopným a dynamickým odborníkom, ktorí križovatku naozaj pohnú dopredu.“

P. Kremský vysvetľuje, že ak sa rozšírenie D1 a križovatka D1 s D4 budú stavať doterajším tempom, motoristom hrozia roky trvajúce hodinové zápchy na diaľnici D1 i v celom okolí. Upchatá môže byť nielen celá Bratislava, ale aj časti seneckého a pezinského okresu. „Letné zápchy na západe Bratislavy boli len nesmelou predohrou toho, čo nás čaká. Aby sme sa vyhli tejto katastrofe, potrebujeme jasný krízový plán, ako v krátkej dobe využiť takmer dobudovanú diaľnicu D4 na odvedenie tranzitu z centra mesta. Taký plán NDS zjavne nemá,“ zdôrazňuje predseda výboru.

Počas najbližšej schôdze preto zvolá zasadnutie hospodárskeho výboru, na ktorý pozve ministra dopravy Andreja Doležala, šéfa NDS, bratislavského župana Juraja Drobu a odborníkov, ktorí navrhnú riešenia a ďalší postup. „Nemôžeme sa uspokojiť s takýmto mrhaním obrovských štátnych prostriedkov s minimálnym úžitkom. D4 predsa nemôže slúžiť ako drahá vínna cesta z Vajnor do Rače a z Ivanky do Rovinky,“ uzatvára P. Kremský.