RTVS odvysiela slavnostné udeľovanie cien za filmovú a televíznu tvorbu IGRIC

32. ročník udeľovania najstarších národných cien za filmovú a televíznu tvorbu IGRIC odvysiela RTVS už v stredu 13. októbra o 21.20 h na Dvojke. Galaprogram sa bude sa niesť v duchu osláv slovenského filmu, Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu a ocenení budú filmoví a televízni tvorcovia v 7 kategóriách.

„32. ročník udeľovania najstarších národných cien za film a televíziu IGRIC sa tentokrát bude niesť v znamení dvoch hlavných tém. Prvou je množstvo významných okrúhlych výročí. Prvý slovenský film Jánošík bol totiž nakrútený pred 100 rokmi, Slovenský rozhlas oslavuje 95. a Slovenská televízia 65. výročie. Druhou témou bude predstavenie najvýraznejších profesií v zmysle vzniku všetkých audiovizuálnych diel, teda režisér, kameraman, herečky a herci, maskéri, výtvarníci, animátori a ďalší,” približuje program režisérka Yvonne Vavrová.

Vyhlasovateľmi národných cien za filmovú a televíznu tvorbu IGRIC sú Slovenský filmový zväz, Únia slovenských televíznych tvorcov a Literárny fond. V rámci 32. ročníka budú odovzdané ocenenia v kategóriách:

• celovečerný hraný film do kín
• televízne dramatické dielo
• dokumentárne dielo
• animovaný film
• hlavná ženská rola
• hlavná mužská rola
• celoživotný prínos slovenskej audiovízii

Národná cena za film a televíziu IGRIC má tradíciu siahajúcu až do roku 1967, kedy sa uskutočnilo prvé udelenie ocenení. „IGRIC vznikol preto, lebo hoci bol v socialistickom Československu celý rad filmových tematických prehliadok a súťaží, do výberu filmov a najmä do ich ocenenia zasahovalo nielen vedenie kinematografie, ale aj vyššie stranícke orgány. Už pri prvom politickom odmäku na prelome rokov 1963/1964 a súčasnom nástupe československej novej vlny sa na pôde Filmového a televízneho zväzu zrodila myšlienka samostatného a nezávislého hodnotenia tvorby, ktorá sa stala realizovateľnou až v roku 1966 aj vďaka spojeniu so Slovenským literárnym fondom,” vysvetlil pozadie vzniku jeden zo zakladateľov ocenení, režisér Martin Slivka.

Medzi ocenenými umelcami z predošlých ročníkov sú osobnosti ako Pavol Barabáš, Zuzana Kronerová, Ľuboš Kostelný, Marek Leščák, Milan Lasica, Jozef Mitaľ, Soňa Norisová, Juraj Nvota, Ivan Ostrochovský, Stanislav Párnický, Róbert Roth, Ivan Romančík, Marián Slovák, Marko Škop, Robo Šveda, Dominik Tatarka, Martin Šulík, Dežo Ursíny a mnoho ďalších. Ocenených 32. ročníka spoznajú diváci už v stredu 13. októbra o 21.20 h na Dvojke.