SaS: Musíme vyslať jasný signál, že pre zaočkovaných sa pandémia skončila

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je pripravená diskutovať o návrhoch konzília odborníkov ako aj o opatreniach, ktoré považujeme za potrebné zaviesť. Sme presvedčení, že systémovým krokom k zvýšeniu motivácie k očkovaniu a tým aj k zvládnutiu pandémie je vyslať spoločnosti jasný signál, že pre zaočkovaných sa pandémia skončila.

„Konzíliu odborníkov sme navrhli viaceré opatrenia. Mnohé z nich akceptovali, avšak nedostali sme odpovede, prečo neboli akceptované iné. Napriek nízkemu podielu detí na hospitalizáciách nebol prijatý náš návrh znížiť ich váhu v automate tak, aby pri zachovaní maximálnej možnej bezpečnosti priniesol viac slobody. Taktiež nerozumieme, prečo sa konzílium nestotožnilo s návrhom SaS vysielať vo verejnoprávnej televízii denné reportáže a diskusie s odborníkmi na tému dezinformácií, ktoré sa najčastejšie objavujú na sociálnych sieťach a v spoločnosti. Nerozumieme, prečo chceme odmeňovať očkovaných, čo sa opakovane neosvedčilo, miesto toho, aby sme motivovali tých, ktorí očkujú,“ hovorí predsedníčka zdravotníckeho výboru NR SR Janka Bittó Cigániková.

Strana SaS je však zásadne proti niektorým návrhom konzília, ako je napríklad zatváranie škôl mimo pravidiel školského automatu, zatváranie prevádzok po 22. hod aj pre očkovaných, či zavedenie núdzového stavu a zákaz vychádzania. „Zatváranie škôl situáciu nevyrieši, pretože o pár dní budeme v rovnakej situácii. Nechceme trestať žiakov za to, že dospelí, ktorí sa mohli očkovať, tak neurobili. Jediný, kto môže pandemickú situáciu zlepšiť, sú práve oni. A to tak, že sa dajú zaočkovať a nebudú plniť lôžka v nemocniciach,“ povedal podpredseda SaS a minister školstva Branislav Gröhling.

Podľa predstaviteľov SaS musíme v prvom rade motivovať ľudí očkovať sa a nie zatvárať všetky prevádzky v bordových a čiernych okresoch aj pre očkovaných. Tiež nie je riešenie povinné očkovanie rizikových skupín, pretože vzhľadom na akútny nedostatok pracovníkov u nás to môže znamenať kolaps zdravotníctva a sociálnej starostlivosti.

„Považujeme v súčasnej situácii za rozumnejšie umožniť týmto rizikovým skupinám prísny režim OTP s denným bezplatným testovaním na pracoviskách a zároveň zvýšiť dôraz na vzdelávanie a informovanosť o pomere rizík a prínosov vakcinácie. Riešením je tiež rozšírené zverejňovanie COVID štatistík o mŕtvych a ľuďoch napojených na umelú pľúcnu ventiláciu (UPV) v rozdelení očkovaní/neočkovaní, otvorenie čakárne na tretiu dávku pre všetky vekové kategórie a maximálna sloboda pre očkovaných,“ uzavrela Janka Bittó Cigániková.