Stanovisko ministra vnútra k zhromaždeniu záchranárov pred parlamentom

„Už takmer dva roky bojujú s koronavírusom prakticky nepretržite nielen zdravotníci, ale aj zložky ministerstva vnútra. Pracujú prakticky neustále, na plné obrátky, bez väčšej možnosti vydýchnuť si a nečerpať sily. Rozumiem, že roky neriešená situácia záchranárov a zdravotných sestier vyústila do frustrácie zdravotníkov, ktorí sa rozhodli pokojným a slušným spôsobom poukázať na to, že žiadajú o pozornosť a dialóg.

Od konca novembra však vzhľadom na neustále sa zhoršujúcu pandemickú situáciu platí núdzový stav a s účinnosťou od 10. decembra 2021 platí v rámci vyhláseného núdzového stavu zákaz zhromažďovať sa v počte nad 6 osôb, okrem osôb žijúcich v jednej domácnosti.

Môžem všetkých ubezpečiť, že policajti by voči nikomu zo zdravotníkov nezasiahli, ak by takýmto pokojným a slušným spôsobom prišli vyjadriť svoj názor pred Národnú radu v čase, keď takýto zákaz neplatí. Som presvedčený, že táto situácia nebola príjemná ani príslušníkom Policajného zboru, ktorí na mieste zasahovali, o to viac, že zdravotníkov vnímame v tomto náročnom období ako piliér boja proti pandémii a doposiaľ sme práve naopak, riešili situácie, kde bolo potrebné ich chrániť. Chránime ich pred fyzickými i verbálnymi útokmi, ktorých sme žiaľ, tento rok svedkami a dohliadame na nerušený priebeh vakcinácie. Dokonca sme legislatívne posilnili právomoci policajtov v prípade útokov na zdravotníkov. Vyvraciame dezinformácie a hoaxy, upozorňujeme na dôležitosť očkovania aj dodržiavanie opatrení.

Naozaj oceňujem, že záchranári túto, pre obe strany nepríjemnú situáciu, zvládli bez zbytočných drám a nesmierne si vážim, že sa okamžite otvorene postavili proti tomu, aby sa z tejto témy urobila téma politická, keďže stále máme na Slovensku politikov, ktorí si percentá naháňajú len takýmto prízemným a úbohým spôsobom.

Ešte raz zdôrazňujem, že včerajší zásah v žiadnom prípade neznamená, že Policajný zbor ide proti zdravotníkom, zákon však musí platiť pre všetkých. Chcel by som všetkých zdravotníkov ubezpečiť, že od začiatku pandémie sme na jednej lodi a vo Vašej práci Vás podporujeme. Verím, že najbližšie obdobie prinesie aj priestor na riešenie Vašej situácie.“