Slávnosť krátkeho filmu uvedie viaceré slovenské filmy v predpremiére

Decembrové oslavy krátkeho filmu budú tento rok online. Šiesty ročník prehliadky krátkometrážnej tvorby ovplyvnila pandemická situácia a s ňou spojené opatrenia. Tohtoročná Slávnosť krátkeho filmu sa preto bude konať vo virtuálnej kinosále Kina Lumière, odkiaľ si ju 17. a 18. decembra budú môcť pozrieť diváčky a diváci zadarmo.

Program Slávnosti krátkeho filmu už minulý rok oklieštila pandémia, kedy sa filmy v Kine Lumière premietali iba v jeden deň miesto plánovaných dvoch. Tento raz sa organizátorky rozhodli pre online verziu, ktorá im síce neumožňuje uviesť celý pripravovaný program, avšak výrazne otvára možnosť osloviť širšie publikum, k čomu by mohlo dopomôcť aj rozhodnutie sprístupniť projekcie bezplatne.

Podujatie otvára výber krátkometrážnych filmov slovenských autoriek a autorov, ktorý je pre organizátorky jedným z najdôležitejších filmových blokov už od začiatku. „Naším hlavným cieľom, ktorý sme si v našom občianskom združení Disco Sailing vytýčili, je propagácia slovenských krátkometrážnych filmov doma aj v zahraničí. Mrzí nás, že na Slovensku neexistuje veľa príležitostí spoznať filmy nastupujúcej generácie slovenských tvorcov. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sme sa rozhodli priniesť na Slovensko medzinárodnú iniciatívu Deň krátkeho filmu, z ktorej sa neskôr stala Slávnosť,“ hovorí organizátorka Alexandra Gabrižová.

V piatok sa preto môžete tešiť na filmové pásmo Matrac z pamäťovej peny, v ktorom sa predstavia viaceré slovenské filmy v predpremiérach, a teda si ich slovenské diváčky a diváci budú môcť pozrieť medzi prvými. „Kladieme si za cieľ objavovať nové talenty nastávajúcej generácie. Matrac pamäťovej peny pozostáva z filmov slovenských autoriek a autorov, ktorým už tradične venujeme v programe špeciálnu pozornosť. Vzhľadom na to, že uplynulý rok bol pre filmárov náročný, je až prekvapivé, aká vysoká je kvalitatívna úroveň ich výstupov,“ prezrádza Alexandra Gabrižová a pokračuje: „Som špeciálne hrdá, že blok otvára film Chlieb náš každodenný o rodine, ktorá pozná iba jeden (tradične slovenský) typ riešenia situácií. Režisérka Alica Bednáriková a jej štáb na seba upriamili pozornosť už predchádzajúcim filmom Nuda, ktorý bol jedným z festivalovo najúspešnejších majoritne slovenských krátkych filmov minulého roka. V programe máme zastúpenie hraných filmov, dokumentov aj animácie, spomedzi ktorých zmienim ešte V plytkej vode režiséra Mareka Moučku, ktorý sme v kontexte načasovania naprogramovali ako istý ´vianočný špeciál´ na záver.“

Sobotný program pokračuje blokom filmov Minútu denne, ktorý sa mal pôvodne premietať vlani. „Ten blok si zaslúži vidieť čo najviac ľudí. Je plný slobody, tanca a hudby, a je stvorený pre tieto pandemické časy. Nechceli sme ho nechať ležať prachom, takto sa budú môcť diváčky a diváci nechať unášať vlastným rytmom u seba doma,“ vysvetľuje toto rozhodnutie Erika Paulinská z Disco Sailingu. Nasledovať ho bude premietanie pásma Girls in Film, ktoré tento rok prináša výber krátkych filmov českých a slovenských filmárok. Filmy z kolekcie Girls in Film patria neodmysliteľne k Slávnosti krátkeho filmu a sú jednoznačnou diváckou srdcovkou, ktorá uzatvára slávnostné podujatie.

Tohtoročný vizuál Slávnosti krátkeho filmu vychádza z koláže Bruna Húsku. Odkazuje na film Mareka Moučku V plytkej vode, ktorý sa bude premietať v bloku venovanému súčasnej slovenskej krátkometrážnej tvorbe Matrac z pamäťovej peny.

Slávnosť krátkeho filmu 2021 finančne podporili Nadácia mesta Bratislavy a Fond LITA. Podujatie každoročne vzniká v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom, Filmovou a televíznou fakultou Vysokej školy múzických umení a Kinom Lumière. Veľká vďaka patrí kurátorskému tímu Girls in Film Prague a časopisu Film.sk. Slávnosť krátkeho filmu organizuje a kurátorsky zastrešuje občianske združenie Disco Sailing.

 

Slávnosť krátkeho filmu nadväzuje na podujatie, ktoré vzniklo vďaka medzinárodnej iniciatíve Deň krátkeho filmu. Tá prináša do rôznych kútov sveta krátke filmy v rozličných podobách a formách. Toto podujatie sa spravidla koná 21. decembra, v najkratší deň v roku, ktorý je symbolicky vyhlásený za svetový deň krátkeho filmu.

Slávnosť krátkeho filmu 2021 sa uskutoční 17. a 18. decembra 2021 vo virtuálnej sále Kina Lumière.