Rodičia kvôli pandémii nakoniec neprídu o daňový bonus

Rodičia kvôli pandémii neprídu o daňový bonus. Do požadovanej minimálnej výšky príjmu sa im bude započítavať pandemická pomoc, nemocenské dávky aj ošetrovného pri ochorení člena rodiny aj za rok 2021. Uplatniť si ju môžu pri podávaní daňového priznania.

Rieši to nová úprava zákona o mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti, ktorú dnes schválili poslanci Národnej rady SR. Priniesol ju pozmeňovací návrh k novele zákona o investičnej pomoci, ktorú parlamentu predložili poslanci Peter Kremský a Radovan Kazda.

„Spolu s ministerstvom financií sme pripravili riešenie, ktoré rodičom umožní započítať si aj príjmy z nemocenských dávok a pandemickej pomoci, takže neprídu o daňový bonus. Na daniach tak pri troch malých deťoch do 6 rokov ušetria za celý rok vyše 1670 eur. Pomoc rodinám s deťmi je pre nás kľúčová, preto bolo dôležité prísť aj s takouto úpravou. Práve rodičia školákov a predškolákov museli často ostať doma so svojimi chorými deťmi, takže im pandémia znemožnila pracovať. Leží nám na srdci, aby to pre nich neznamenalo aj výrazný pokles príjmov,“ vysvetľuje predseda hospodárskeho výboru NR SR Peter Kremský.

Vďaka tejto zmene sa zákon upravil do rovnakej podoby, ako v roku 2020, keď sa tieto pandemické príjmy tiež uznávali. „V prípade, že bude situácia s COVIDom pretrvávať aj počas roku 2022, bude treba zákon opäť novelizovať a predĺžiť lehotu na potrebný počet mesiacov v tomto roku,“ uzatvára poslanec OĽANO.