Takmer 90 percent prichádzajúcich cez východnú hranicu sú Ukrajinci

Od vypuknutiu vojnového konfliktu na Ukrajine (od 24.2. do 28. 2.) prišlo na územie Slovenskej republiky cez východnú hranicu 53 136 osôb. Z tohto počtu má štátnu príslušnosť Ukrajiny 46 618 osôb, čo predstavuje takmer 90 percent. Zo štátov EÚ bolo 1 774 cestujúcich. Počet príslušníkov tretích krajín bol za uvedené obdobie 4 774.

 Šíriace sa statusy na sociálnych sieťach o tom, že cez ukrajinskú hranicu majú prechádzať všetci rôzni cudzinci, len Ukrajinci nie, sa nezakladajú na pravde. Tieto statusy, ale aj videá informujú o pohybe osôb z Afriky a Blízkeho Východu. Aj vyššie uvedené štatistiky však dokladujú, že drvivá väčšina prekračujúcich hranice sú Ukrajinci.

Slovensko využívajú ako bezpečný koridor štátni príslušníci viacerých krajín, ktorí sa cez naše územia snažia dostať domov. Upozorňujeme, že na Ukrajine ostali uviaznutí nielen domáci Ukrajinci, ale aj cudzinci, ktorí tam buď dlho či krátko žili, pracovali, boli na dovolenke, alebo tam študovali. Keďže sa nad Ukrajinou nedá lietať pre uzavretý vzdušný priestor, musia využiť najbližšie hraničné priechody na cestu do domovskej krajiny. Pohyb osôb rôznych národností je pri úteku z vojnovej zóny úplne normálny.

Policajný zbor od vypuknutia konfliktu zabezpečuje kontrolovaný prechod slovensko-ukrajinských hraníc. MV SR aj polícia sa dôrazne ohradzujú proti tvrdeniam, že púšťame osoby z Ázie a Afriky úplne bez kontroly. Prichádzajúci cudzinci sú riadne registrovaní na hraničných priechodoch. Pokiaľ pri sebe nemajú z akéhokoľvek dôvodu doklady, sú uložení do databáz a okrem ďalších úkonov sú im odobraté odtlačky prstov. MV SR ubezpečuje verejnosť, že polícia postupuje v intenciách európskej a národnej legislatívy a že bezpečnostné štandardy ostávajú zachované.

Slovenská republika odsúdila útok Ruskej federácie na Ukrajinu a deklarovala pripravenosť pomôcť ľuďom utekajúcim pred vojnou. Našu pomoc si zaslúži občan ktoréhokoľvek štátu, ktorý uteká z Ukrajiny. Bez rozdielu rasy, pohlavia, občianstva či vierovyznania. Zároveň môžeme ubezpečiť, že Policajný zbor prijíma adekvátne opatrenia proti zneužívaniu systému pomoci a zakročí, ak by dochádzalo k protiprávnemu konaniu, a to bez ohľadu na štátnu príslušnosť.