VšZP podáva vojnovým utečencom z Ukrajiny pomocnú ruku

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) je plne súčinná a administratívne pripravená pomôcť Ministerstvu zdravotníctva SR a Ministerstvu vnútra SR (MV SR) pri zvládaní migračnej vlny v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine. Najväčšia zdravotná poisťovňa na Slovensku, ktorej úlohou je postarať sa o občanov Ukrajiny na našom území, im bude čo najviac nápomocná. VšZP aktuálne komunikuje aj s MV SR o možnostiach využitia ubytovacích kapacít poisťovne pre utečencov z Ukrajiny, vo viacerých mestách na Slovensku.

Vojnový konflikt na Ukrajine ovplyvnil aj chod VšZP. Lekári, ktorí občanom vojnou zasiahnutej Ukrajiny poskytnú akúkoľvek formu zdravotnej starostlivosti, budú tieto výkony vykazovať štátnej poisťovni. Od vypuknutia konfliktu, VšZP eviduje najmä poskytnutú starostlivosť v prípade podchladenia detí, posttraumatických stavov, testovanie PCR metódou a poskytnutie dialýzy.

VšZP sa riadi platnou legislatívou a usmerneniami zo strany Ministerstva zdravotníctva SR. Podporuje dnešné rozhodnutie rezortu, ktoré prinesie zjednotene poskytovania zdravotnej starostlivosti pre občanov Ukrajiny so statusom dočasného útočiska, ako aj pre tých, ktorí Slovenskom len prechádzajú a pokračujú v ceste ďalej.

Po novom sa pri oboch skupinách nebudú uplatňovať preskripčné a indikačné obmedzenia v prípade liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Lieky, ktoré napríklad doteraz mohol predpisovať len špecialita, bude môcť v tejto výnimočnej situácií predpísať aj všeobecný lekár. Lekárne zároveň majú povinnosť takýto liek vydať. Utečencovi s dočasným útočiskom budú zároveň na základe najnovšieho rozhodnutia vydávané lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny bez doplatku v maximálnej cene lieku.

Zdravotná poisťovňa okrem toho aktuálne aktívne komunikuje s Migračným úradom Ministerstva vnútra SR a s Národným centrom zdravotníckych informácií a koordinuje s nimi činnosť.

Zdravotná starostlivosť bude pre vojnových utečencov poskytovaná na základe ich statusu:

1. v prípade, že Slovensko bude pre nich len trazitujúcou krajinou, všetku poskytnutú zdravotnú starostlivosť si budú musieť hradiť v plnom rozsahu. Na tieto osoby sa totiž vzťahujú rovnaké podmienky ako na osoby prichádzajúce z tretích krajín. Rezort zdravotníctva už informoval, že spolu s ostatnými participujúcimi rezortami hľadá spôsoby, ako im v prípade zhoršenia zdravotného stavu počas tranzitu cez Slovenskú republiku bude možné poskytnúť bezplatnú neodkladnú zdravotnú starostlivosť, ktorú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti budú vykazovať a fakturovať VšZP;

2. v prípade získania statusu dočasného útočiska, ktorého získanie je administratívne jednoduchšie a trvá v rozsahu 90 dní, bude mať nárok na neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Osoby, ktorým bolo poskytnuté dočasné útočisko na území SR nevstupujú do systému verejného zdravotného poistenia, ale majú nárok na úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti (pri individuálnom posúdení aj na širší rozsah), pričom túto úhradu zabezpečuje Ministerstvo vnútra SR;

3. ak na Slovensku požiadajú o azyl, vznikne im nárok na neodkladnú zdravotnú starostlivosť, v odôvodnených prípadoch aj na plnú zdravotnú starostlivosť;

4. po udelení azylu alebo doplnkovej ochrany im vznikne nárok na plný rozsah zdravotnej starostlivosti;

VšZP si uvedomuje, že vojnový konflikt, ktorý sa odohráva za slovenskými hranicami, ovplyvňuje aj náladu a emócie v spoločnosti. Témou najnovšieho podcastu VšZP Všeobecne o zdraví sa preto stal strach z vojny, metódy jeho zvládania, či spôsoby ako správne komunikovať o tejto téme s deťmi. O problematike sme sa zhovárali so Zuzanou Juránekovou, poradkyňou občianskeho združenia IPčko, ktorá na našej východnej hranici už niekoľko dní poskytuje krízovú intervenciu ľuďom utekajúcim pred vojnou.

Najnovší diel nášho podcastu nájdete v aplikáciách Spotify (https://lnkd.in/dMHT6X-d), Apple Podcasts (https://lnkd.in/dmWYjtHs) a na stránke VšZP (https://lnkd.in/dEs_2Hw).