EÚ musí ukončiť svoju závislosť od fosílneho plynu, nie hľadať ďalšieho dealera

Európska komisia dnes zverejní plán, ako znížiť závislosť EÚ na dovoze fosílneho plynu z Ruska v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine a pretrvávajúcu energetickú krízu. Hľadanie nových zdrojov dovozu fosílneho plynu a iných horľavých palív podľa Greenpeace spôsobí, že Európa bude naďalej zraniteľná voči energetickým šokom a urýchli klimatický kolaps.

Uniknutý návrh Komisie ukazuje, že EÚ uprednostňuje diverzifikáciu dodávok fosílneho plynu do EÚ, ako aj rozvoj dovozu iných horľavých plynov, akými sú vodík a bioplyn. Bohužial, plán nenavrhuje postupný útlm využívania fosílneho plynu. Pozitívne ale je, že plán navrhuje urýchlenie zavádzania obnoviteľných zdrojov energie a opatrení na zlepšenie energetickej účinnosti.

,,Európa musí prestať s financovaním Putinovej vojnovej mašinérie, ale problém Európy je hlbší ako len to, odkiaľ fosílny plyn pochádza. Problémom je to obrovské množstvo plynu, ktoré spaľujeme. Iné zdroje fosílneho plynu, vodíka alebo bioplynu budú držať EÚ naďalej závislú od spaľovania palív a zraniteľnú voči budúcim šokom a eskalujúcej klimatickej kríze. EÚ sa musí zamerať na zníženie dopytu po energii a čo najrýchlejšiu inštaláciu obnoviteľných zdrojov energie. To jediná cesta, ako znížiť dovoz nielen ruského plynu, ale aj ropy a uhlia a minimalizovať dopad na domácnosti ohrozované energetickou chudobou,” uviedla Silvia Pastorelli, koordinátorka klimatickej a energetickej kampane, Greenpeace European Unit.

Väčšina fosílnych palív, ktoré Európska únia dováža, pochádza z Ruska. V roku 2019 pochádzali dve pätiny dovozu fosílneho plynu do EÚ z Ruska a rovnako tak viac ako štvrtina dovozu ropy a takmer polovica dovozu uhlia. Za dovoz energetických surovín z Ruska do EÚ sme v roku 2020 zaplatili 60,1 miliardy eur. Slovensko je z 85% závislé na dovoze plynu z Ruska a len v roku 2020 sme zaňho zaplatili 1,3 miliardy €.

,,Dnes je viac ako kedykoľvek predtým jasné, že musíme prestať s financovaním a podporou fosílneho plynu. Prvým krokom musí byť zastavenie dovozu plynu z Ruska. Druhým krokom musia byť masívne investície do znižovania spotreby a zvyšovania energetickej účinnosti a naštartovanie prechodu na obnoviteľné zdroje energie. Inej cesty už naozaj niet,” dodala Dorota Osvaldová, koordinátorka klimatickej kampane, Greenpeace Slovensko.

Organizácia Greenpeace a šesť ďalších organizácií občianskej spoločnosti spísali manifest o obnoviteľnom vykurovaní v Európe, o znížení našej závislosti od fosílnych palív a o ochrane zraniteľných ľudí pred energetickou chudobou. EÚ využíva plyn hlavne na vykurovanie budov a ohrev vody, čo predstavuje približne 40 % spotrebovaného plynu. Na Slovensku plyn využívajú primárne domácnosti (38%) a priemysel (40%).

Vo štvrtok a piatok sa vo Versailles stretnú predsedovia vlád EÚ, aby ďalej rokovali o energetických opatreniach, ktoré povedú k zníženiu dovozu fosílnych palív z Ruska.