Čekovský, Stančík: pán Žilinka, konajte!

Reportérka ruskej televízie Marina Ovsjannikovová ukázala obrovskú statočnosť a zmysel pre spravodlivosť. V priamom prenose sa postavila pred kamery hlásnej trúby ruskej štátnej propagandy, aby ľuďom ukázala pravdu o barbarskom útoku Vladimira Putina na Ukrajinu.

Podľa predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského ide o jasný dôkaz, že ruské štátne médiá zásadne ovplyvňujú verejnú mienku Putinovou propagandou, na čo sa nemôžu pozerať už ani ich vlastní zamestnanci. „V Rusku hrozí za podobné činy až 15-ročné väzenie. Krok novinárky preto vnímam ako odvážny boj za pravdu a snahu dostať medzi ľudí skutočné informácie o tom, čo sa na Ukrajine deje,“ uviedol Čekovský.

Prokremeľská televízia už stiahla záznamy z odohraného protestu a novinárku zadržali policajti. V tejto chvíli nie je jasné, kde sa Ovsjannikovová nachádza.

Člen zahraničného výboru Andrej Stančík si myslí, že našou povinnosťou je podporiť každý jeden protestný hlas v samotnom Rusku. Generálneho prokurátora Maroša Žilinku vyzýva, aby sa zatknutej novinárky verejne zastal a vyjadril jej podporu. Podľa poslancov môže využiť aj svoj nadštandardný vzťah s ruským generálnym prokurátorom, aby apeloval na prepustenie Mariny Ovsjannikovovej.

„Pán Žilinka, konajte a postavte sa konečne na správnu stranu! Všetci ruskí občania, ktorí proti vojne, zabíjaniu a deštrukcii protestujú, si to zaslúžia. Fotky s ruským generálnym prokurátorom a ďalšími obdivovateľmi Vladimira Putina, či priateľské potriasanie rúk v Kremli nestačia,“ zdôraznil Stančík.

„Osobná intervencia generálneho prokurátora Maroša Žilinku môže v takejto situácii zachrániť novinárke život,“ uzavrel Čekovský.