Kremský: Ekonomická vlastizrada je, že Smer neurobil nič proti závislosti Slovenska od ruských zdrojov

Rusko sa pripravovalo na vojnu a preto od minulého roku vytváralo energetický a ekonomický tlak na Európu. Uviedol to v novom podcaste OĽANO predseda hospodárskeho výboru parlamentu Peter Kremský.

Zvýšilo ceny plynu na spotových trhoch a donútilo mnohé európske krajiny nenakupovať ho. Preto sa začali vyprázdňovať zásobníky, čo vytvorilo ešte väčší tlak a zvýšilo aj ceny elektriny, ropy a uhlia. "Je veľa pravdy na tom, že Putinov režim priniesol Európe zdražovanie a vysokú infláciu. A vojna to teraz iba posilní a zrýchli,“ povedal Kremský a dodal, že to bola „ekonomická príprava na túto vojnu. Dostať Európu pod tlak, aby nemohla na situáciu zareagovať tvrdo.“

Ekonomické sankcie sa podľa neho prejavia až po čase a preto nemôžeme očakávať okamžitý účinok. Rusko však momentálne ide do záhuby a bude poškodené omnoho viac ako iné štáty. Sankcie musíme podľa neho koordinovať s partnermi z EÚ a rozumne ich zvážiť. Slovensko by sa malo pridať, ak sa v EÚ dohodneme pre zastavenie nákupu plynu alebo ropy. "Budeme však potrebovať garancie, že tie energie dostaneme z druhej strany a nezostaneme budúci rok bez plynu," zdôraznil Kremský.

Ekonomická vlastizrada bolo podľa Kremského to, že Smer sa nedokázal odpútať od ruských dodávok energií. "Len o tom rozprávali a neurobili nič. Aj tie obnoviteľné zdroje, ktoré tu vybudovali, pustili oligarchom. Urobili jeden tender, ktorý trval jeden víkend, kde sa poprihlasovali všetci oligarchovia. Tí získali dlhodobé zmluvy, za obrovské peniaze, z ktorých dnes mnohí profitujú," uviedol predseda hospodárskeho výboru. Vlády Smeru neurobili v tejto oblasti nič a to sa ukazuje teraz, keď máme ťažké časy. Preto by mali predstavitelia Smeru "niekde zahanbene šúchať nohami a nie rozprávať o ekonomickej vlastizrade".

Kremský uviedol, že dnes z Ruska počúvame podobnú propagandu, ako za komunizmu. Je smutné, že tak historická a kultúrna krajina sa opäť dostala do totality. „Presviedčajú sami seba, že idú oslobodzovať Ukrajinu, ale nikto ich tam nechce a pritom ide len o rozširovanie totality,“ zdôraznil.