Slovenská sporiteľňa upravuje úrokové sadzby hypoték

Slovenská sporiteľňa upravuje úrokové sadzby hypoték Ilustr. foto: Slovenská sporiteľňa

Najväčšia slovenská banka mení od 1. apríla 2022 výšku úrokov úverov na bývanie. Dôvodom je vývoj na medzibankovom trhu, keď cena dlhodobých zdrojov stúpa. Sporiteľňa upravuje sadzbu pri štyroch fixáciách, možnosť získať úver na bývanie od 0,79 % ročne však zostáva.

„Úpravou sadzieb reagujeme na situáciu na trhu. Ide o mierne zvýšenie, úroky sú stále pomerne nízke a priaznivé. Kto chce dnes riešiť vlastné bývania, stále má šancu dostať sa k lacnému financovaniu. Na druhej strane však treba dodať, že ak sa situáciu na trhu zásadnejšie nezmení, nejde o posledné zvyšovanie cien v tomto roku. A dnes nič nenaznačuje, že by sa vývoj mohol otočiť a že by ceny peňazí začali opäť klesať,“ vysvetľuje Juraj Barta, člen predstavenstva Slovenskej sporiteľne, ktorý je zodpovedný za retailové bankovníctvo.

Ako sa zmenia úrokové sadzby úveru na bývanie od Slovenskej sporiteľne?

Úrokové sadzby platné od 1.4.2022 po zohľadnení zvýhodnenia v rámci programu Výhodný súčet

V najbližších mesiacoch sa dá očakávať ďalší rast sadzieb, je preto výhodnejšie voliť dlhšie dobe fixácie. „Sadzby komerčných bánk na hypotéky sa odvíjajú od medzibankových trhových sadzieb, a tie reagujú rastom na stúpajúcu infláciu po celom svete. Centrálne banky v stredoeurópskom regióne sa už dávnejšie snažia tlmiť inflačné očakávania zvyšovaním sadzieb. Tento týždeň sa pridala aj americká centrálna banka Fed, ktorá po 3 rokoch prvý krát zvýšila svoje sadzby o štvrť bodu a tento rok očakáva ďalších 6 zvýšení úrokov. Európska centrálna banka zrejme nezostane bokom, aj keď rozsah zvýšenia sadzieb bude v eurozóne určite menší. Ekonomické riziká z vojny na Ukrajine sú pre európsky kontinent samozrejme väčšie ako v USA, aj jadrová inflácia (inflácia očistená o ceny potravín a energií) je u nás zatiaľ nižšia ako v USA, takže potreba tlmiť infláciu je tu menšia,“ dodáva Mária Valachyová, hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne.