Vstup do NATO bol jedným z najdôležitejších rozhodnutí v histórii SR

Dnes je to presne 18 rokov, odkedy sa Slovenská republika stala členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Minister obrany SR Jaroslav Naď a ďalší predstavitelia hnutia OĽANO pri tejto príležitosti a v kontexte diania na Ukrajine vyzdvihujú dôležitosť rozhodnutia vstúpiť do aliancie.

Podľa ministra obrany SR Jaroslava Naďa zažívame práve v tomto období veľkú silu NATO. „Rozhodnutím vstúpiť do NATO sme sa pred osemnástimi rokmi zaviazali, že budeme zodpovednou krajinou, ktorá bude spolu s ďalšími štátmi stáť na strane pravdy a mieru. Aliancia, ktorá funguje na princípe jeden za všetkých, všetci za jedného, je najväčšou možnou zárukou bezpečnosti a obrany SR. Je našou povinnosťou byť pevnou a stabilnou súčasťou reťaze, a to tak, aby sa ju nikto ani len neopovážil pretrhnúť. Byť v NATO znamená pevne stáť na oboch nohách a zároveň mať otvorenú náruč pre tých, ktorí to potrebujú,“ vyhlásil J. Naď s tým, že členstvo v aliancii Slovensko nepochybne chráni od potenciálnej vojenskej agresie.

„Na pozadí udalostí na Ukrajine som si istý, že ak by sme neboli členskou krajinou NATO, agresor by sa pozeral aj priamo na nás. Preto si dnes rozhodnutie vstupu do Aliancie musíme vážiť viac ako kedykoľvek predtým a otvorene poďakovať tým, ktorí sa o to pričinili. Zároveň ďakujem spojencom, že aj v ostatných dňoch ukázali, že sa na nich môžeme spoľahnúť a citime solidaritu Aliancie,“ dodal minister.

„Aliancia nám ako jediná poskytuje bezpečnostné a obranné záruky. Ruská agresia proti Ukrajine nám jasne dokazuje, ako dôležité je, že Slovensko je jej členom. Lenže NATO nie je len článok 5 Washingtonskej zmluvy o kolektívnej obrane, ako to dookola opakuje časť politického spektra Slovenska. Je to spolok štátov zdieľajúcich spoločné princípy, hodnoty a kultúru svojich národov založenú na zásadách demokracie, slobody jednotlivca a právneho poriadku. Aliancia nám vytvára bezpečnostný rámec ako predpoklad na ekonomický a politický rozvoj, ktorý nás radí medzi vyspelé a stabilné krajiny sveta,“ povedal predseda brannobezpečnostného výboru NR SR Juraj Krúpa (OĽANO).

„Práve v týchto dňoch sa ukazuje, ako dôležité je pre nás členstvo v NATO. Najsilnejšia vojenská obranná aliancia na svete je zárukou našej bezpečnosti v časoch, kedy náš východný sused čelí bezprecedentnej agresii zo strany Ruskej federácie. Aj napriek snahám extrémistických síl dostať nás z aliancie budem vždy robiť všetko pre to, aby naše členstvo bolo aj naďalej neohrozené. Jednota aliancie a ochota našich spojencov brániť naše územie sú totiž jedinou zárukou toho, že nám podobný scenár nehrozí,“ doplnil poslanec a člen Zahraničného výboru NR SR Andrej Stančík (OĽANO).