Stanovisko predsedu vlády k dnešnému odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca

Stanovisko predsedu vlády Eduarda Hegera k dnešnému odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca:

„Urobili sme mnoho svinstiev,“ toto je veta bývalého šéfa finančnej polície Bernarda Slobodníka, ktorý sa rozhodol kajať. Je to stručné, ale výstižné zhrnutie práce vysokých funkcionárov policajného zboru za vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Za tieto svinstvá už niektorí pykajú, ďalších súdny verdikt ešte len čaká.

Ale naše korupčné farmy – strany Smer a Hlas – sa s tým stále nedokázali zmieriť. Len čo pochopili, že z obrany Putinovho Ruska už nevytlčú žiadny politický kapitál (lebo čo je veľa, to je veľa), začali sa hrať na revízorov čistoty verejného obstarávania a ministra vnútra Romana Mikulca chcú zhodiť z funkcie za to, že manažovanie na hraniciach zveril súkromnej firme.

Pritom fakt, že štát nemá vybudované ani použiteľné krízové plány a ani spôsobilé personálne kapacity na zvládanie kríz, je závažným zlyhaním tých, čo tu vládli 12 rokov.

Úloha pred ministrom vnútra Romanom Mikulcom nebola teoretická, ale veľmi konkrétna. V reálnom čase prechádzajú našimi východnými hranicami tisíce vyčerpaných ukrajinských matiek s deťmi. Je to nová situácia pre skostnatelý a nepružný štát, ktorý tu zanechali vlády Smeru a ktorý na hraniciach nestíha.

Čo s tým? Problém treba vyriešiť a ak to nevie štát okamžite urobiť, nech to urobia tí, čo to vedia. Dnes ide o súkromný sektor, mimovládne organizácie, šikovných a motivovaných ľudí. Rozhodnutie Romana Mikulca bolo rozhodnutie vo verejnom záujme s cieľom čo najlepšie sa postarať o týchto vojnou traumatizovaných ľudí. A hneď.

V takých chvíľach to všetko stojí na dôvere, na pozitívnych referenciách, na osobných kontaktoch. Je to klientelizmus? Nikto sa nenabaľuje, nikto nikoho nepodpláca.

Plynú z toho dve poučenia. Poučenie prvé: Musíme prekopať celý systém riadenia krízových situácií a mať na tieto práce kvalifikovaných a motivovaných štátnych zamestnancov. Poučenie druhé: A musíme sa naučiť v krízach aj správne komunikovať, aby sme eliminovali nedorozumenia a podozrenia. Aby sme nedávali príležitosť korupčným farmám Smeru a Hlasu - teda tým, čo tu urobili mnoho svinstiev - spochybňovať naše čisté úmysly.