Ruský teror na Ukrajine je podporovaný čoraz absurdnejšou propagandou

Zasadnutie Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny, na ktorom mali poslanci vypočuť veľvyslanca Ruskej federácie Igora Bratčikova v súvislosti s vraždením ukrajinských civilistov, sa neuskutočnilo. Tento postoj poslanci hnutia OĽANO odsudzujú. Bratčikov sa podľa nich namiesto vysvetlenia zmohol len na ďalšie šírenie ruskej vojnovej propagandy.

Podľa podpredsedu ľudskoprávneho výboru NR SR Petra Polláka ml. je veľvyslancove odmietnutie účasti na výbore prejavom pohŕdania základnými ľudskými právami. „Chceli sme si vypočuť vysvetlenia zo strany Rusov, keďže nikto súdny nepochybuje, že toto vojnové peklo rozpútala práve ruská armáda a násilie voči civilistom musí byť dôsledne vyšetrené a potrestané. Ja a rovnako aj moji kolegovia z výboru sme boli zhrození z toho, čo sme v médiách mohli vidieť,“ povedal.

Pollák ďalej hovorí o paradoxe, ak o denacifikácii hovoria práve predstavitelia krajiny, v ktorej je neonacizmus dlhodobo obrovským problémom. „Je absolútne neprijateľné, aby toto heslo zneužívali ľudia, ktorí dnes spôsobili vraždenie ukrajinských žien a detí a ktorí vysielajú do boja proti krajine s prezidentom židovského pôvodu žoldnierov so sklonom k neonacizmu - tzv. wagnerovcov,“ doplnil Pollák ml.

„Ambasáda Ruskej federácie na Slovensku je len detašovaným pracoviskom ruskej továrne na lži,“ vyhlásil predseda brannobezpečnostného výboru NR SR Juraj Krúpa s tým, že už dnes vieme o prepojeniach dezinformačnej scény na ruské veľvyslanectvo.

„Bratčikov nám na naše otázky poslal asi 10-stranový list, ktorý bol plný lží. My sme túto znôšku textu analyzovali a pripravili sme štrnásť bodový dokument, v ktorom ruské lži vyvraciame,“ informoval Krúpa. „Považujem za veľmi dôležité, že práve ľudskoprávny výbor sa zaujíma o tieto hanebné činy ruského agresora,“ doplnil.

Člen zahraničného výboru NR SR Andrej Stančík rovnako odsúdil stanovisko ruského veľvyslanca a Ruskú federáciu nazval „kráľovstvom lží”.

„Vo voľbách v roku 2024 sa nebude rozhodovať o tom, či vláda bude pravicová alebo ľavicová. Bude sa rozhodovať o tom, či pôjdeme cestou moderného európskeho štátu, alebo cestou ruskej gubernie. Som rád, že táto vláda na čele s hnutím OĽANO je dnes garantom Slovenského ukotvenia v EÚ a NATO,“ uzavrel Stančík.