Odborné poradenstvo pôrodných asistentiek v apríli ocenili desiatky žien

Dnes 5. mája si pripomíname Medzinárodný deň pôrodných asistentiek. VšZP práve vďaka nim už mesiac bezplatne pomáha budúcim mamičkám starostlivo sa pripraviť na pôrod a na rodičovské povinnosti. Novú službu počas prvých týždňov využili desiatky žien a ich záujem každým dňom rastie.

VšZP s podporou Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek spustila 1. apríla 2022 bezplatné predpôrodné a popôrodné poradenstvo. Na skúsené pôrodné asistentky sa počas apríla obracali najmä tehotné ženy. „Témy, ktoré klientky otvárali sa týkali hlavne tehotenstva a pôrodu. Odborníčky odpovedali napríklad na otázky týkajúce sa športovania počas tehotenstva, čo si zbaliť do pôrodnice, vysvetľovali techniky na uľahčenie pôrodu a prekonávanie pôrodných bolestí. Mamičkám radili aj v oblasti zásad pokojného šestonedelia a ako zvládnuť prvé dni s dieťatkom,“ opísala pôrodná asistentka a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre pôrodnú asistenciu Elena Drapáčová.

Pôrodná asistentka poskytuje matke podporu a rady aj v otázke dojčenia – ako správne držať bábätko pri dojčení, ako odsávať, starať sa o prsníky a bradavky a najmä, čo robiť v prípade, keď dojčenie ide ťažko či sa nedarí vôbec. Spoluprácu Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek s VšZP odborníčka hodnotí pozitívne. „Táto služba má svoje opodstatnenie, klientky ju ocenili a verím, že ešte mnohé ocenia. Pôrodné asistentky sú pripravené na ich otázky,“ uviedla E. Drapáčová.
Odbornú pomoc môžu využiť tehotné a dojčiace matky, a to počas celej doby trvania tehotenstva a dojčenia. Odborníčky sú k dispozícií od pondelka do piatku v čase od 10:00 až do 20:00 hodiny. Skúsené pôrodné asistentky radia ženám vo forme video konzultácií. Denne tak môžu pomôcť až trom desiatkam žien.

Služba je dostupná všetkým poistenkám VšZP, ale aj poistenkám, ktoré majú v najväčšej zdravotnej poisťovni poistené svoje bábätko. Možnosť využiť túto službu majú aj nepoistenky, a to od momentu, keď si do VšZP podajú prihlášku.

Rezervačný formulár nájdu záujemkyne online na www.vszp.sk/mama. V rámci neho si žena vyberie termín a čas stretnutia, ktorý jej najviac vyhovuje. Možnosť objednať sa je k dispozícii 24 hodín denne, minimálne však 24 hodín pred termínom. Budúce či čerstvé mamičky tak získajú relevantné a odborné informácie a okamžitú pomoc.

Pri príležitosti Dňa matiek VšZP prináša aj novú časť podcastu Všeobecne o zdraví. Tentokrát s Nikou Macinskou, mamou 8 detí. V otvorenom rozhovore priblížila svoj pestrý životný príbeh, poradila, ktorá výchovná metóda je tá najúčinnejšia, prezradila či sa dá ľúbiť všetky deti rovnako, ako zabezpečiť, aby mali dobré súrodenecké vzťahy a ako prežiť to, keď prežijeme vlastné dieťa. Vypočuť si ho môžete aj na Spotify a Apple podcast.

Všeobecná zdravotná poisťovňa myslí na svoje poistenky, matky, po celý rok, nielen počas druhej májovej nedele, na Deň matiek a ponúka im množstvo benefitov. V Peňaženke zdravia MAXI majú k dispozícii až 450 eur na neinvazívne prenatálne testovanie pre ženy, ale aj príspevok na zapožičanie monitoru dychu pre bábätko na predchádzanie Syndrómu náhleho úmrtia (SIDS).

V apríli VšZP priniesla nový benefit v Peňaženke zdravia MINI, vďaka ktorému o prenájom monitoru dychu pre bábätko môžu požiadať aj rodičia, ktorí sami vo VšZP poistení nie sú, ich dieťatko však do VšZP poistia. V takom prípade stačí, ak si rodič stiahne a aktivuje mobilnú aplikáciu VšZP, pridá do nej dieťa a pošle blok o zaplatení pri zapožičiavaní monitoru dychu na emailovú adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Monitor dychu je možné zapožičať si na výpožičných miestach pri novorodeneckých a pôrodníckych oddeleniach nemocníc.

Benefitný produkt VšZP poistenkám okrem iného umožňuje získať aj 200 eur ročne na lieky a dietetické potraviny na predpis pre deti a ich rodičov či zákonných zástupcov. Všetky zľavy a benefity je možné nájsť na stránke https://www.vszp.sk/benefity/.