SaS: Vítame veto prezidentky pri novele exkotlebovcu Šimka

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) opakovane upozorňovala na to, že novela zákona o verejnom obstarávaní opozičného poslanca Jozefa Šimka je nebezpečná. Aj z toho dôvodu SaS víta rozhodnutie prezidentky vrátiť zákon naspäť do parlamentu. Už teraz poslanecký klub SaS deklaruje, že jej veto prelamovať nebude.

„Novela Jozefa Šimka, ktorá odmeňuje korupciu a porušovanie zákona, je obrovský morálny hazard. Zákon odpúšťal tým, ktorí pripravili podmienky výberového konanie na mieru konkrétnemu developerovi. Hoci boli obstarávatelia opakovane upozornení na porušovanie zákona, svoje konanie nezmenili. Úplne absurdné je aj to, že zákon odpúšťa len ešte neuhradené pokuty. Tie pokuty, ktoré už mestá uhradili, neodpúšťa,“ uviedol poslanec NR SR za SaS Peter Cmorej s tým, že novela bola ešte aj retroaktívna.

Pri prijímaní zákona z dielne exkotlebovca Šimka prišlo podľa SaS k jednoznačnému porušeniu koaličnej zmluvy zo strany Sme rodina, ktorá hlasovala za, a tiež aj zo strany poslancov OĽaNO, ktorí koordinovane vyťahovali kartičky, znížili tak kvórum a zákon vďaka tomu prešiel. „Takúto spoluprácu s poslancami, ktorí sa dostali do parlamentu na kandidátke ĽSNS, ostro odsudzujeme. Verejnosť však opäť dostane možnosť vidieť, či koalícia OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí znova prelomí veto prezidentky za pomoci fašistov. Samotná novela sa navyše týka aj poslankyne Moniky Kaveckej z OĽANO. Hoci sme sľúbili, že ´éra našich ľudí´ sa skončila, opak je v tomto prípade pravdou. To je pre nás neprijateľné rovnako, ako bolo neprijateľné nevydať Roberta Fica pred spravodlivý súd,“ uzavrel Peter Cmorej.