Svetový deň zvierat pripomína potreby našich zvieracích spoločníkov

Svetový deň zvierat pripomína potreby našich zvieracích spoločníkov Foto: Sloboda zvierat

Počas pandémie koronavírusu v sebe veľa ľudí objavilo lásku k zvieratám. Osamelosť a sociálna izolácia, ktoré so sebou priniesli protipandemické opatrenia, mali za následok zvýšený záujem o adopcie psov aj mačiek. Aký dopad mala pandémia na kvalitu života domácich miláčikov?

Pandémia koronavírusu pomohla ilegálnemu biznisu

Zvýšený dopyt hlavne po šteňatách počas pandémie mal však za následok aj ďalší negatívny aspekt – nárast ilegálneho obchodu so zvieratami, a to hlavne vo východnej Európe, odkiaľ sa zvieratá predávajú aj na Západ. Zahraničné zdroje uvádzajú 260 % medziročný nárast zabavených šteniat na hraniciach Spojeného kráľovstva, exponenciálny rast obchodu so zvieratami zaznamenali aj ďalšie európske štáty. „Šteňatá chované na biznis žijú často v nehumánnych podmienkach, prejavujú sa u nich poruchy správania a závažné ochorenia, čo majiteľov často vedie k tomu, že ich po niekoľkých mesiacoch odložia do útulku. Preto pri výbere domáceho miláčika odporúčame kontaktovať iba chovné stanice s preukazom pôvodu, kde máte možnosť presvedčiť sa o vhodných podmienkach chovu aj osobne a veľmi obozretne reagovať na inzeráty, ktoré môžu na prvý pohľad vyzerať dôveryhodne,“ hovorí Kristína Devínska zo Slobody zvierat.

Začiatkom októbra si pripomíname Svetový deň zvierat

4. októbra si pripomíname Svetový deň zvierat, teda deň na podporu práv zvierat. Dátum pripadá na sviatok sv. Františka z Assisi, patróna ekológie a zvierat. Sviatkom si pripomíname, že zvieratá sú súčasťou našich životov a mali by sme sa snažiť vytvoriť im podmienky, ktoré sú pre ne prívetivé. Správanie ľudí má evidentný vplyv na kvalitu zvieracieho života. Každoročne to vo svojich aktivitách zdôrazňuje aj značka Pedigree. „Prispieť k spokojnému životu zvierat môže každý. V súčasnosti existuje veľa spôsobov, ako pomôcť, a to napríklad formou finančného daru, dobrovoľníctva či materiálnou pomocou útulkom. V spoločnosti Mars veríme, že každý domáci miláčik si zaslúži milujúci domov. Naším dlhodobým cieľom je efektívna podpora útulkov, edukácia ohľadom zodpovedných adopcií a osveta nových majiteľov. Chceme vysvetľovať, ako by starostlivosť o domácich miláčikov mala správne vyzerať,“ hovorí Mihaela Negrescu, Dog Portfolio Manager, Mars Central Europe. 

Vezmite svojich miláčikov aj do práce, pozitívne ovplyvnia atmosféru

Čas strávený spoločne s miláčikmi má pozitívny dopad nielen na ich majiteľov, ale aj na celé pracovisko. Podporí tímového ducha, zníži stres aj monotónnosť práce. V prieskume spoločnosti Mars 89 % ľudí uviedlo, že pre nich je dôležité, aby aj počas pracovného dňa mohli tráviť čas so svojimi miláčikmi. Navyše tí, čo majú svojich domácich miláčikov v práci, cítia menší tlak, aby odišli v konkrétnom čase domov. Počas dňa si tiež robia viac prestávok na prechádzky, čo podporuje dobré zdravie a potenciálne znižuje ich práceneschopnosť. Kancelárie spoločnosti Mars sú pet-friendly už roky.

„Prítomnosť domáceho miláčika má však pozitívny vplyv aj na seniorov v domovoch sociálnych služieb, kde sa často musia so svojím spoločníkom rozlúčiť. A nesmieme zabudnúť ani na zdravotne znevýhodnených ľudí, ktorí však sú schopní postarať sa o psíka, mačičku a prítomnosť zvieraťa obohatí ich život o ďalší rozmer,“ dopĺňa Kristína Devínska.

Mars chce inšpirovať aj ďalšie spoločnosti a organizácie, aby svoje priestory prispôsobili miláčikom. Prieskum spoločnosti Mars Petcare ukazuje, že pet-friendly kancelárie prilákajú a udržia viac talentov aj z generácie Z, pretože práve kancelárske priestory vhodné pre domácich miláčikov budú veľmi dôležitým prvkom pri výbere ich budúceho zamestnania.