SaS: Požiadali sme pani prezidentku, aby vetovala zákon o sociálnom poistení

Poslanec Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Peter Cmorej dnes zaniesol do podateľne Kancelárie prezidenta SR list, v ktorom hlavu štátu Zuzanu Čaputovú žiada o vetovanie zákona o sociálnom poistení.

Zákon schválil začiatkom októbra parlament. Peter Cmorej v liste prezidentku upozorňuje, že zákon obsahuje diskriminačný rodičovský dôchodok, zasahuje do práv sporiteľov v druhom pilieri a do práv na primerané hmotné zabezpečenie v starobe a zároveň ohrozuje plán obnovy. „Dovoľujeme si predložiť Vám argumenty, pre ktoré si myslíme, že by bolo vhodné, keby ste schválený zákon vrátili Národnej rade Slovenskej republiky na opätovné prerokovanie,“ píše sa v liste.

„Novela zákona obsahuje tzv. Rodičovský dôchodok, keď rodičovi vzniká nárok na dávku v závislosti od existencie dôchodkového poistenia jeho dieťaťa v systéme sociálneho poistenia. Uvedené považujeme za diskriminačné hneď z viacerých dôvodov,“ vysvetľuje poslanec Peter Cmorej. Dávka nebude napríklad poskytovaná dôchodcovi, ktorého dieťa je dôchodkovo poistené v inom systéme, ako v systéme sociálneho zabezpečenia. Nerovnosť vidí napríklad aj v prípade, ak dieťa rodičov nemá dôchodkové poistenie z dôvodu, že zomrelo alebo je choré či ťažko zdravotne postihnuté a objektívne tak nemá možnosť byť aktívnym prispievateľom do systému sociálneho zabezpečenia.

Rodičovský dôchodok je zároveň podľa Cmoreja mimoriadne drahé opatrenie, ktoré sa minister práce rozhodol čiastočne pokryť na úkor dôchodkových úspor sporiteľov v druhom pilieri. „Domnievame sa, že tak vážny zásah do dôchodkového systému by mal byť odobrený aspoň nadpolovičnou väčšinou všetkých poslancov. Zároveň veríme, že po posúdení všetkých predložených argumentov rozhodnete o novele zákona tak, aby bol chránený záujem občanov, terajších aj budúcich dôchodcov,“ píše sa v závere listu.