Potláčanie smútku sa môže prejaviť na zdraví

Smútenie je vysoko individuálna záležitosť – čo smútiaci, to iná osobnosť či povahové vlastnosti. Smútenie ako proces sa u každého preto prejavuje inak. Pomôcť vyrovnať sa so stratou blízkeho môže komunikácia s rodinou a priateľmi, umenie či pravidelná pohybová aktivita. Zabúdať by sme na ňu nemali ani počas jesenných dní a blížiacich sa „Dušičiek“, ktoré môžu u niektorých vyvolávať smutnejšiu náladu.

Ak je proces smútenia potláčaný či smútiaci sa dostane do patologického smútenia, môže sa to prejaviť na zdraví. Úzkosťou počas minulého roka trpelo 78 165 poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Ide o mierny nárast oproti roku 2020, kedy touto diagnózou trpelo 76 204 poistencov. Na depresiu sa zas počas minulého roka liečilo 185 937 pacientov VšZP. Liečená depresia však zaznamenáva mierny pokles. V roku 2020 ju medicínsky riešilo 188 398 poistencov. „Pomoc lekára v prípade depresie a úzkosti vyhľadávajú najčastejšie ľudia vo veku 55-80 rokov,“ spresňuje manažérka komunikácie VšZP Eva Peterová.

Najväčšia zdravotná poisťovňa má zazmluvnených 819 psychiatrov a psychológov naprieč Slovenskom a viac ako polovica z nich sa venuje pomoci deťom do 18 rokov. Poistencom prepláca široké spektrum diagnóz u psychiatrov, ako je napríklad demencia, duševné poruchy, poruchy osobnosti, správania a ďalšie. Z verejného zdravotného poistenia je hradená aj liečba u psychológov, najčastejšie psychodiagnostické vyšetrenia, individuálne alebo skupinové terapie. „Od minulého roka tiež uhrádzame našim poistencom aj psychoterapeutickú intervenciu, individuálnu psychoterapiu alebo psychodiagnostický rozhovor prostredníctvom elektronickej komunikácie. Podmienky úhrady tohto výkonu sú zverejnené vo verejnom prísľube VšZP v platnom znení,“ pripomína E. Peterová.

„Musíme si uvedomiť, že všetci denno-denne strácame a blížime sa k smrti. Každý deň sme o deň starší a strácame mladosť aj zdravie. Strata a smrť sú najväčšími témami nášho života, sú to spojené nádoby,“ približuje Jana Pitková, smútková terapeutka z občianskeho združenia Kolobeh života*, ktoré podáva pomocnú ruku pozostalým. Každý z nich smúti iným spôsobom. Mladý dospelý, ktorý príde o blízku osobu, zažíva pocit stratenia sa vo svete a veľkej neistoty. Dospelý zas často prichádza o svoju identitu. „Matka, ktorá prišla o jediné dieťa, zrazu nevie, či je ešte matka. Žena, ktorá príde o partnera už zrazu nie je manželka, už je vdova, mení svoju identitu, a to je veľmi náročný proces,“ vysvetľuje odborníčka. Zdôrazňuje, že v prípade smútenia neplatí rovnica – čím viac smútime, tým viac sme mali blízkeho radi. „Ide o mentálnu pascu, z ktorej sa často nevieme dostať a nevieme prestať smútiť,“ dodáva J. Pitková.

Ak človek prechádza smútkom, ktorého súčasťou môže byť aj hnev, je dôležité nezabúdať aj na pohyb a fyzickú aktivitu. Pomáhajú prechádzky, športovanie či iná aktivita, ktorá dokáže smútiaceho preladiť. „Výborná je aj arteterapia, teda vypísať sa zo smútku, vymaľovať či robiť čokoľvek tvorivé. Aj tieto činnosti môžu priniesť úľavu,“ vymenúva terapeutka. Dôležitá je aj komunikácia a zdieľanie bolesti v rodine. Ak chceme byť smútiacemu oporou, mali by sme sa podľa odborníčky vyhnúť dávaniu nevyžiadaných rád. Často stačí len prítomnosť blízkeho či jeho ochota vypočuť smútiaceho. „Podstatné je uisťovanie smútiaceho, že sa na mňa môže obrátiť, ale s tým, čo bude on potrebovať, nie s tým, čo ja si myslím, že môže byť pre neho potrebné,“ pripomína Jana Pitková. Smútiaci by sa tiež nemal báť v prípade potreby vyhľadať aj odbornú pomoc.

Práve tá pomohla aj speváčke Katke Koščovej, ktorá v sebe roky potláčala smútok, strach a úzkosť, až kým tieto stavy nevyústili do panických atakov a nezhoršili aj jej fyzické zdravie. „Ochorenie duše nie je hanba, je to fyzická zmena na mozgu, choroba, ktorú treba liečiť,“ hovorí K. Koščová v najnovšej časti podcastu Všeobecne o zdraví. Inšpiratívny príbeh o tom, čo bolo spúšťačom jej ťažkostí, čo jej najviac pomohlo v liečbe duše a čo odporúča ľuďom s podobnými problémami, ktoré ich ťažia a oberajú o radosť zo života, si môžete vypočuť na webe VšZP alebo v podcastových aplikáciách Spotify a Apple Podcasts.

*Kolobeh života je občianske združenie, ktoré od roku 2013 sprevádza smútiacich po strate blízkeho človeka. Zameriava sa na ovdovelých rodičov, rodičov po strate dieťaťa či na dospelých po strate rodiča. Odborníci pomáhajú pozostalým osobne, telefonicky aj mailom. Združenie tiež pre nich organizuje pravidelné víkendové pobyty, terapeutické tábory či poskytuje individuálne a skupinové terapie pre rodiny. Viac informácií o združení nájdete na http://www.kolobehzivota.sk/.