Gröhling: Nový minister školstva spochybňuje históriu

Ostal som šokovaný, keď som videl reláciu Na Telo, v ktorej sa minister školstva Ján Horecký vyjadruje na adresu fašistov a poslancov, ktorí prišli na kandidátke ĽSNS. Zarazilo ma, ako s ľahkosťou dokázal obhajovať poslancov, ktorí spochybňujú holokaust a uznávajú Jozefa Tisa. A to všetko len pre to, aby mu prešiel nejaký zákon.

Najviac vo mne však zarezonoval výrok, že „za fašistov môžeme označiť iba tých, ktorí za to boli odsúdení. De iure v parlamente fašisti nie sú.“
Toto je absolútne spochybňovanie histórie a relativizácia toho, čo sa tu udialo. Prísne vzaté, za fašizmus nebol odsúdený ani Adolf Hitler. Dokonca Jozef Tiso bol odsúdený za zločiny domácej zrady, kolaborantstva a zrady na povstaní. Nič o fašizme tam nie je. To by potom nemohol byť fašista skutočne nikto.

Vyzývam ministra školstva Jána Horeckého, aby sa za svoje výroky ospravedlnil, pretože nielen že legitimizuje prejavy fašizmu a relativizuje históriu, ale zavádza aj samotných študentov. Kto iný, ak nie učitelia a ministerstvo školstva by malo ísť vo svojich vyjadreniach príkladom? Práve rezort školstva by mal mať v takýchto veciach jasno a nerelativizovať fašizmus ani ľudí, ktorí ho propagujú.