Cukrovka spočiatku nebolí, prevencia ju však dokáže odhaliť včas

Cukrovka spočiatku nebolí, prevencia ju však dokáže odhaliť včas

Diabetes mellitus, známy ako cukrovka, patrí medzi závažné chronické ochorenia a je jedným z najväčších rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení. Diabetes je nebezpečný aj v tom, že spočiatku nebolí a pacient nemusí mať roky o chorobe tušenia. Odborníci upozorňujú, že počet pacientov s diabetom každoročne narastá, pritom prevenciou, správnou životosprávou a dostatočným pohybom sa mu dá úspešne a efektívne predchádzať. Pripomína to aj Svetový deň diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra.

V súčasnosti týmto ochorením trpí 7 % obyvateľov Slovenska, teda takmer 350 000 ľudí. „Predpokladá sa, že existuje ďalších 150-tisíc pacientov v nepoznanej, ale už jestvujúcej forme alebo v štádiu prediabetu, čo znamená, že je prítomná porucha glykémie nalačno alebo porucha tolerancie glukózy,“ približuje Doc. MUDr. Zbynek Schroner, PhD., hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy.
Väčšina diabetikov pri zistení diagnózy nepociťuje žiadne ťažkosti. Odhaduje sa pritom, že hyperglykémie máva pacient už 8 až 10 rokov predtým. „Diagnóza diabetes mellitus skracuje život diabetika o 10-15 rokov. Náklady na liečbu exponenciálne stúpajú s rozvojom komplikácií. Včasné stanovenie diagnózy, rozpoznanie ochorenia a správne zacielená terapia vedie k prevencii komplikácií, ktoré sú spojené s ochorením. To vedie aj k zlepšeniu kvality života pacienta,“ vysvetľuje odborník.

Prechodu z rizikového prediabetického štádia do klinického diabetu je možné predísť alebo ho oddialiť až v cca 50 % prípadov zmenou životného štýlu. Lekári zároveň odporúčajú každému človeku po 45. roku života dať si vyšetriť hladinu krvného cukru aspoň raz za dva až tri roky. Ak je pacient obézny, má vysoký krvný tlak, vysoké hladiny krvných tukov alebo prekonal infarkt či cievnu mozgovú príhodu, by mal preventívne vyšetrenie absolvovať každý rok.

Cukrovkou 1. alebo 2. stupňa trpelo počas minulého roka 266 093 poistencov VšZP. Náklady na ich liečbu sa vlani vyšplhali na 109 285 587 eur. VšZP, ktorá sa stará o vyše polovicu všetkých liečených cukrovkárov na Slovensku, ponúka poistencom s cukrovkou nadštandardnú starostlivosť. Od januára 2022 rozšírila VšZP napríklad ponuku benefitov o príspevok až 100 eur na doplatky za glukózový senzor pre dospelých, aj pre deti. Detskí aj dospelí diabetici, ktorí spĺňajú indikačné kritériá, majú možnosť čerpať príspevok na doplatok spojený so zaobstaraním si glukózového senzora.

„VšZP sa tiež podarilo zabezpečiť rovnomerne rozmiestnenú celoslovenskú sieť plne funkčných a aktívne pracujúcich diabetologických ambulancií certifikovaných pre nastavovanie dospelého diabetika na inzulínovú pumpu. Vďaka tomu sa podarilo významne zvýšiť dostupnosť tohto najmodernejšieho spôsobu liečby cukrovky pacientom z celého Slovenska. Aj takto chceme pomôcť našim poistencom predchádzať vzniku a rozvoja diabetických komplikácií,“ dodáva manažérka komunikácie VšZP Eva Peterová.

VšZP v spolupráci s renomovanými diabetológmi priniesla aj tzv. Tanier diabetika, názornú pomôcku, ktorá pomáha najmä začínajúcim diabetikom pri optimálnom zostavení jedálnička, a tým prispieva k ich lepšej kompenzácii. Brožúru Tanier diabetika a ďalšie užitočné rady môžu diabetici nájsť na stránke https://www.vszp.sk/diabetici/.