Gröhling: Ministerstvo školstva blokuje navýšenie asistentov z Plánu obnovy

Navýšenie pedagogických asistentov z Plánu obnovy už niekoľko mesiacov blokuje ministerstvo školstva. Projekt bol kompletne nachystaný a pripravený na spustenie, no ministerstvo ho dodnes zdržuje. Upozorňuje na to podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Pedagogickí asistenti sú najčastejšie financovaní z eurofondov. Na školách je ich však stále treba viac a preto ministerstvo školstva ešte pod vedením Branislava Gröhlinga navrhlo navýšiť počet asistentov o 616 z Plánu obnovy. Projekt bol nachystaný, s pripravenou metodikou a vyrokovaný so zodpovednými orgánmi. Ministerstvo školstva ho ale dodnes blokuje.

"Všetci vieme, že asistentov v školách treba viac. Robil som preto maximum. Podarilo sa nám napríklad predĺžiť eurofondové projekty na asistentov, vďaka čomu mohli asistenti pomáhať žiakom v školách ďalší rok. Ministerstvo financií ale nebolo naklonené tomu, aby financovalo asistentov zo štátneho rozpočtu. Preto sme hľadali inde a pripravili sme projekt, ako navýšiť počet asistentov z Plánu obnovy," hovorí Branislav Gröhling.

Celkovo malo ísť o 616 asistentov. Keďže cez eurofondy už sú asistenti financovaní na školách, nemohli byť asistenti rovnakým spôsobom financovaní aj z Plánu obnovy a preto mali byť priradení poradniam a následne pôsobiť na školách. Orgán NIKA zodpovedný za Plán obnovy tento návrh schválil, avšak nové vedenie ministerstva navýšenie asistentov blokuje.

"Nevidím dôvod, prečo ministerstvo blokuje alebo zdržuje navýšenie asistentov. Každý jeden asistent navyše môže pomôcť ďalšiemu žiakovi a učiteľovi. A na to by sme mali myslieť. Nie sme v situácii, kedy by sme si mohli dovoliť zdržovať nastúpenie asistentov do škôl," vysvetľuje podpredseda SaS.

Gröhling tiež dodáva, že na ministerstve tiež navrhli systémovú zmenu financovania asistentov, ktorá by ich prideľovanie do škôl uľahčila. "Na ministerstve školstva sme navrhli spôsob financovania asistentov zo štátneho rozpočtu. Asistenti by sa prideľovali do škôl automaticky, neboli by naviazaní na dočasné projekty a školy by nemuseli o nich žiadať a vypĺňať formuláre. Ministerstvo financií s týmto však nesúhlasilo," uzavrel Gröhling.