Návrh na zákaz nedeľného predaja spôsobí množstvo problémov

Návrh na zákaz nedeľného predaja je opäť na stole, na rokovanie parlamentu ho tentokrát predložil nezaradený poslanec Národnej rady SR Martin Čepček. Podľa tímlídra strany Sloboda a Solidarita (SaS) pre hospodárstvo a poslanca Jána Oravca ide o negatívnu kombináciu vplyvu na podnikateľov, ale aj na spotrebiteľov. Navyše sa to deje len chvíľu po tom, ako poslanci koalície spolu so Smerom schválili zvýšenie príplatkov za prácu cez víkendy a v noci.

 

„Poslanec Čepček chce svojim návrhom obmedziť ľudí slobodne sa rozhodnúť, kedy môžu ísť do obchodu. Zároveň im chce absurdne v súlade so svojim ideologickým presvedčením prikázať, čo a kedy majú robiť namiesto toho, aby im reálne v aktuálnej ťažkej dobe pomáhal. Výsledkom bude, že mnohé rodiny budú mať problém s nákupom, keďže nie každý to stihne cez týždeň či v sobotu, keď budú predajne preplnené,“ vysvetlil Ján Oravec.

Niektoré predavačky pritom podľa SaS prácu v nedeľu vyhľadávajú, pretože za ňu dostanú vyššie príplatky a deň voľna s rodinou si užijú inokedy. „Ak sa predaj zakáže, zarobia menej, čo ich vzhľadom na infláciu nepríjemne zabolí,“ poznamenal tímlíder SaS pre verejné financie a poslanec Marián Viskupič.

„Celý tento nápad je vzhľadom na schválené víkendové príplatky absurdný. Nerozumieme, prečo máme stále niekomu niečo prikazovať, zakazovať a rozhodovať za občanov. Treba to nechať na obchodníkoch, či budú mať otvorené a na zamestnancoch, ktorým by odpracované dni navyše chýbali vo výplate,“ doplnil Viskupič.