SaS: LGBTI+ témy treba v dnešnej spoločnosti vedieť správne komunikovať

Každý z nás má určite vo svojom okolí LGBTI+ človeka, no nie všetci si uvedomujú, že ich život nie je v porovnaní s nami ostatnými v spoločnosti vôbec jednoduchý. Ľudia im nerozumejú, vyčleňujú ich na okraj, kompetentní nie sú schopní priznať im práva, aké si zaslúžia. Kresťanskí politici sa snažia zabrániť im v prístupe k zdravotnej starostlivosti, nemôžu po sebe dediť, nahliadať do zdravotnej dokumentácie či osvojiť si dieťa svojho partnera. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) preto organizuje v stredu 22. marca o 18:00 v Liberálnom dome konferenciu s názvom „Dúhová debata“.

Cieľom je vysvetliť, ako sa LGBTI+ ľudia podľa konkrétnych štandardov definujú, ako prežívajú rôzne životné situácie, ako je napríklad coming out či ako treba správne komunikovať tieto témy. Na konferencii budú s tímlíderkou SaS pre zdravotníctvo Jankou Bittó Cigánikovou diskutovať modelka, influencerka a editorka Liberty Blake Simon, zakladateľ Teplárne Roman Samotný a psychiatrička Barbora Vašečková.

„Keby sme žili v normálnej modernej krajine, nikomu by ani len nenapadlo hovoriť o tom, ako témy o LGBTI+ ľuďoch komunikovať. Sú krajiny, v ktorých sú plnohodnotnou súčasťou spoločnosti a všetci ostatní sa na nich tak aj pozerajú. Lenže my žijeme na Slovensku, kde sú LGBTI+ ľudia, bohužiaľ, považovaní časťou spoločnosti za menejcenných, za ľudí, ktorí nemajú mať rovnaké práva ako my ostatní, pričom rovnaké povinnosti mať musia. Žijeme v krajine plnej nenávisti a neprávostí voči nim. Chceme preto verejnosti ukázať a vysvetliť, že sú to normálni zdraví ľudia s rovnakými radosťami, starosťami, problémami, životnými situáciami. Aj keď problémov a starostí majú pre ich neprijatie konzervatívnou a ustráchanou spoločnosťou, žiaľ, oveľa viac,“ vysvetlila tímlíderka SaS pre zdravotníctvo Janka Bittó Cigániková.