Reakcia Demokratov na neprijateľné vyhrážky ruského veľvyslanectva v Bratislave

Strana Demokrati vyhlásením reaguje na absolútne neprijateľné vyhrážky veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave, ktoré uverejnilo na sociálnych sieťach a podľa ktorého môže mať pomoc Slovenska smerom k Ukrajine za následok “nepredvídateľnú a nebezpečnú eskaláciu konfliktu, za ktorú budú niesť zodpovednosť iniciátori prijímaných rozhodnutí.”

Podľa strany ide o ďalšie cielené šírenie nenávisti, zla a strachu, ktoré len potvrdzuje, že Rusko v skutočnosti nemá záujem o štandardné diplomatické vzťahy, ako to v rámci svojej propagandy vyhlasuje. Demokrati vyslovujú presvedčenie, že tí, ktorí zodpovedajú za agresiu a eskaláciu násilia voči vlastnému susedovi, vraždia a spôsobujú bolesť nevinným a páchajú všetky možné vojnové zločiny, budú jedného dňa niesť plnú zodpovednosť presne v zmysle medzinárodného práva.

„Moskva si môže byť istá, že takéto neprijateľné vyhrážky neodradia tých, ktorí podporujú Ukrajinu v jej spravodlivej obrane proti ruskej vojenskej agresii. Som presvedčený, že Ukrajina si aj s našou pomocou ubráni svoju slobodu a teritoriálnu integritu,” reagoval predseda strany Eduard Heger a zároveň dodal, že Slovensko pomáha aj vojenským materiálom Ukrajine spoločne s ďalšími vyše 60 krajinami sveta, a to na základe medzinárodného práva, Charty OSN a v neposlednom rade na základe správnych morálnych a hodnotových princípov. „Zároveň dôrazne vyzývam generálneho prokurátora M. Žilinku, aby preskúmal, či v tomto prípade nie je naplnená skutková podstata trestného činu nebezpečného vyhrážania. Domnievam sa totiž, že generálny prokurátor by mal konečne začať vážne riešiť ochranu Slovenska a všetkých občanov, pred rôznymi druhmi nekalých aktivít, ktoré na Slovensku realizujú ruské spravodajské služby, veľakrát pod diplomatickým krytím” uzavrel Heger.

Podľa podpredsedu Demokratov Jaroslava Naďa, sú nervózne vyhlásenia z Kremľa dôkazom jasného neúspechu Ruska, v súvislosti s pred vyše rokom avizovanou “trojdňovou špeciálnou operáciou”: „Tieto neprijateľné vyhrážky ruského veľvyslanectva považujem za prejav frustrácie z obrovského zlyhania rozhodnutí Putinovej administratívy, podpriemerného vojenského velenia, chabosti ruskej techniky a na druhej strane z pohľadu na to, ako celý demokratický svet pomáha Ukrajine a Rusko je čím ďalej tým viac izolované.“ J. Naď zopakoval, že všetká vojenská pomoc je zasielaná na Ukrajinu v súlade s Chartou OSN, v koordinácii so spojencami a samotnou Ukrajinou a navyše, je postupne Slovensku preplácaná z Európskeho mierového nástroja.

Podľa člena predsedníctva strany Rastislava Káčera, je práve Rusko tou stranou konfliktu, na ktorú padá všetká zodpovednosť za smrť nevinných Ukrajincov: „Dobrým začiatkom na vyvodenie zodpovednosti je zatykač Medzinárodného trestného súdu v Haagu na V. Putina. Verím, že medzinárodný trestný tribunál pre zločiny spáchané moskovským režimom na Ukrajine vyvodí konkrétnu trestnú zodpovednosť voči všetkým predstaviteľom režimu a ich domácim a zahraničným kolaborantom.” Káčer podotkol, že je neprijateľné, aby sa akákoľvek ambasáda vyhrážala vláde krajiny, v ktorej pôsobí a šírila dezinformácie, klamstvá a vojnovú propagandu.

Žiadame veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike, aby okamžite s týmto neprijateľnými konaním skončilo a slovenské politické strany, aby takéto neprijateľné vyhrážky rovnako ako strana Demokrati verejne odsúdili.