Skríning onkologických ochorení môže zachrániť tisícky životov ročne

Kľúčom k úspešnej liečbe rakoviny prsníka, krčka maternice či hrubého čreva je ich skorý záchyt. Prispieva k tomu nielen pravidelná primárna prevencia, ale aj tá sekundárna, vo forme skríningov. Všeobecná zdravotná poisťovňa rozoslala už takmer milión pozvánok na skríning najčastejších onkologických ochorení. Mnohí poistenci ich však ignorujú. VšZP preto pri príležitosti 27. ročníka Dňa narcisov poistencov vyzýva, aby skríning nezanedbávali. Môže im zachrániť život.

Symbol narcisu každoročne pripomína vzácnosť zdravia i boj proti rakovine. Ten dlhodobo podporuje aj Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá sa už od roku 2019 pravidelne zapája do národného skríningu onkologických ochorení. Do schránok svojich poistenkýň doručí mesačne aj 4 800 pozvánok na mamografiu, ktorú plne hradí. „Pozvánky na mamografiu dostanú ženy vo veku 50 až 69 rokov, ktoré za posledné dva roky vyšetrenie neabsolvovali. Vlani sme ju zaslali 57 600 ženám, ale na vyšetrenie prišli len necelé tri percentá z nich. Pozitívny výsledok malo napokon 210 žien, u ktorých sa ochorenie od momentu diagnostikovania monitoruje, resp. lieči, vďaka čomu majú veľmi dobrú perspektívu na uzdravenie. Poistenky, ktoré prevenciu a skríningy zanedbávajú však riskujú, že sa rakovina odhalí v pokročilom štádiu, ktoré je ťažšie riešiteľné,“ uviedla manažérka komunikácie VšZP Eva Peterová.

Karcinóm prsníka diagnostikujú čoraz mladším ženám a ročne si na celom svete vyžiada viac než 600-tisíc životov. Podľa štatistík VšZP až 300 slovenských žien ročne zomiera zbytočne. „Skríningová mamografia dokáže odhaliť aj veľmi malé ložiská zhubných buniek, ktoré sa ešte nijako neprejavili a zatiaľ ani nevytvorili metastázy,“ vysvetľuje podpredsedníčka predstavenstva Beata Havelková. Pri včasne zachytenom ochorení má žena oveľa vyššie šance na úplné vyliečenie sa. „Naopak, neskoro zachytené ochorenie znamená zhoršenú kvalitu života, mnohokrát aj s trvalými následkami,“ dopĺňa riaditeľka Národného onkologického inštitútu v Bratislave Mária Rečková.

VšZP ženy pravidelne pozýva aj na skríning rakoviny krčka maternice, ktorým sa dá zabrániť až 9 z 10 prípadov tohto ochorenia. „Pozvánku na vyšetrenie adresujeme ženám vo veku od 23 do 64 rokov, ktoré v predchádzajúcich troch rokoch neabsolvovali cytologické vyšetrenie,“ spresňuje E. Peterová. V minulom roku dostalo do schránok pozvánku na skríning rakoviny krčka maternice celkovo 222 664 žien, vyšetrenie napokon absolvovalo len 10 % z nich a u 827 pozvaných poisteniek bolo ochorenie potvrdené. Neinvazívne a bezbolestné vyšetrenie, pri ktorom sa odoberie ster z krčka maternice, dokáže zachrániť stovky životov ročne.

Situáciu VšZP nepodceňuje ani pri 2. najčastejšom zhubnom nádore u mužov a 3. najčastejšom nádore u žien, ktorým je kolorektálny karcinóm. Patrí medzi celospoločensky závažné ochorenia s vysokým výskytom aj úmrtnosťou. „Každý rok sa snažíme osloviť čoraz viac poistencov. Mesačne im doručíme 30-tisíc pozvánok na skríning rakoviny hrubého čreva spolu s testom na okultné krvácanie, pričom ich dostanú ženy aj muži vo veku od 50 do 75 rokov, ktorí za posledné 2 roky tento test neabsolvovali,“ vysvetľuje E. Peterová. Skríningové vyšetrenie sa robí pomocou jednoduchého testu na zistenie neviditeľného množstva krvi v stolici. Pacient ho vie vykonať v pohodlí domova, podľa návodu v pozvánke. Do troch dní od vykonania treba však test odovzdať všeobecnému lekárovi. „Povzbudzujeme ľudí, aby sa nebáli, tento test si spravili a odovzdali ho všeobecnému lekárovi. V minulom roku bolo na základe našich pozvánok toto ochorenie včas odhalené 6 054 ľuďom,“ konštatuje E. Peterová. VšZP k pravidelnému skríningu vyzýva aj v rámci iniciatívy Onkokontrola, ktorá vznikla spoluprácou zdravotných poisťovní, pacientskych organizácií a MZ SR s cieľom podporiť skríningové programy.

Alarmujúcim faktom však zostáva, že na Slovensku pribudne ročne okolo 40-tisíc nových prípadov onkologických ochorení. Verejnosť môže v týchto dňoch pomôcť pacientom s rakovinou aj finančne, a to zapojením sa do jedinečnej verejno-prospešnej zbierky Ligy proti rakovine. Zbierka ku Dňu narcisov potrvá od 17. do 28. apríla. Dobrovoľníkov s pokladničkami stretnete už vo štvrtok 20.4. v uliciach celého Slovenska. „Hlavným motívom tohto roku je obrátený narcis s heslom "ĎAKUJEME, ŽE VIDÍTE ŽIVOT AJ Z INEJ STRANY". Niekedy totiž život "bodne", obráti sa naruby, a to vo väčšine prípadov oznámenia onkologickej diagnózy. Ďakujeme všetkým, ktorí sa na život z inej strany dokážu pozrieť a byť solidárni v podobe pripnutia narcisu a prispenia do zbierky Deň narcisov,“ dodáva Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine. Záujemcovia tiež môžu prispieť do zbierky formou SMS na číslo 848, ktorej cena sú 3 eurá alebo zaslaním finančnej podpory na účet zbierky SK09 0900 0000 0054 5454 5454.