Letisko v Bratislave prináša v novej sezóne až 37 pravidelných leteckých spojení (ZOZNAM)

Na Letisku M. R. Štefánika začína od nedele 26. marca letná letová sezóna, ktorá prináša 37 pravidelných liniek z toho 4 nové destinácie, do ktorých sa pohodlne dostanete z Bratislavy. Letový poriadok sa v letectve mení 2-krát ročne, spolu so zmenou času. Letný letový poriadok bude platiť do ďalšej zmeny času, teda do 28. októbra 2023.

Počet pravidelných liniek 2023 v letnej sezóne:

37 pravidelných leteckých liniek
do 33 destinácii
do 17 krajín

Lietať sa bude do nasledujúcich 17 krajín:

Belgicko - Brusel

Bulharsko – Burgas, Sofia

Cyprus – Larnaka, Pafos

Čierna Hora – Podgorica

Egypt – Hurghada, Marsa Alam

Grécko – Atény, Heraklion, Korfu, Rodos, Solún/Thessaloniki, Zakyntos

Holandsko - Eindhoven

Chorvátsko - Záhreb

Írsko - Dublin

Litva - Kaunas

Macedónsko - Skopje

Malta

Spojené arabské emiráty - Dubaj

Španielsko – Palma de Mallorca, Lanzarote

Taliansko – Alghero (Sardínia), Miláno-Bergamo, Rím-Ciampino, Trapani (Sicília)

Turecko - Dalaman

Veľká Británia – Edinburgh, Leeds-Bradford, Londýn, Manchester

Pravidelné letecké linky bude prevádzkovať 7 leteckých dopravcov: Aegean Airlines, Air Cairo, Air Montenegro, Ryanair, Smartwings, Tuss Air a Wizz Air.

Medzi novinkami je priama linka na Pobaltie, do litovského mesta Kaunas, ktorú bude prevádzkovať Ryanair, a to už od 27. marca 2023. Linka bude vybavovaná až 3-krát týždenne, v pondelok, stredu a v piatok. Kaunas sa stal v roku 2022 Európskym hlavným mestom kultúry. Zaujímavé je nielen historické mesto, ale aj množstvo galérii, múzeí či kaviarní. Mesto je známe aj svojim miestnym „street art“ festivalom. Kaunas je vzdialený od hlavného litovského mesta Vilnius približne hodinu cesty autom. Priamy let do Kaunasu trvá menej než 2 hodiny.

Priame spojenie bude aj do horúcej dovolenkovej destinácie Marsa Alam, v Egypte. Okrem leteckej linky do Hurghady tak pribudne ďalšie spojenie v rámci vyhľadávaných dovolenkových destinácii v tejto krajine. Letecké spojenie bude prevádzkovať spoločnosť Air Cairo. Linka bude spustená 31. marca. Letovisko je ideálne pre milovníkov windsurfingu či potápania. Koralové útesy v tejto oblasti ponúkajú bohatý podmorský život, ideálny na pozorovanie delfínov. Let do Marsa Alam trvá približne 4 a pol hodiny.

Ďalšou novinkou je priame letecké spojenie do Čiernej Hory, metropola Podgorica. Pre cestovateľov je tak možné dostať sa do tejto krajiny za menej než hodinu a pol priamo z Bratislavy. Letecké spojenie bude prevádzkovať spoločnosť Air Montenegro. Do Čiernej Hory sa bude lietať 2-krát týždenne a to v utorok a v sobotu. Linka bude spustená 17. júna 2023. Mesto Podgorica je vzdialené od mora približne 65 kilometrov. Krajina je známa nielen svojimi plážami, ale zaujímavé sú aj hornaté zálivy a zátoky, ktoré pripomínajú fjordy.

Medzi nové destinácie patria i grécke Atény, ktoré bude prevádzkovať vysoko hodnotená letecká spoločnosť Aegean Airlines. Priama linka do Atén bude spustená v septembri, čo je výborná príležitosť na dovolenku mimo sezóny. Lietať sa bude 2-krát týždenne, v pondelok a vo štvrtok. Grécka metropola je nielen výborné spojenie na krásne grécke ostrovy ale aj ako výborná prestupná stanica do ďalších destinácii v Ázii či Afrike.

Najviac leteckých spojení počas letnej letovej sezóny bude zabezpečovať najväčšia letecká spoločnosť v Európe, Ryanair, a to až do 22 destinácii. Za ňou nasleduje Smartwings, ktorá zabezpečí 8 pravidelných spojení do populárnych dovolenkových miest. Air Cairo bude prevádzkovať 2 destinácie. Aegean Airlines a Air Montenegro budú zabezpečovať po jednom leteckom spojení. Na bratislavské letisko prichádza aj nový letecký dopravca Tuss Air, cyperská spoločnosť, ktorá bude lietať do populárnej Larnaky na Cypre.

Zaujímavosťou sú aj charterové lety, ktoré budú spájať Bratislavu s 38 dovolenkovými destináciami. Po prvý krát sa bude lietať do egyptského letoviska Marsa Matruh, ktorá je známa svojimi „plážami Karibiku.“ Pribudlo aj niekoľko dovolenkových destinácii, ktoré sa minulý rok neprevádzkovali, napr. chorvátsky Dubrovník, grécka Preveza a Kefalínia či Tirana v Albánsku.

Medzi zaujímavé charterové destinácie, ktoré sa budú lietať aj toto leto sú Kapverdské ostrovy Sal a Boa Vista a netradičná destinácia Dakar v Senegale.