Le Payaco má za sebou kopec zahojených rán a skladbu, ktorá vznikla z čírej radosti života (VIDEO)

Le Payaco má za sebou kopec zahojených rán a skladbu, ktorá vznikla z čírej radosti života (VIDEO) Foto: Jozef Steinecker

Už sú to tri roky, čo skupina Le Payaco vydala svoj magnum opus – album Pohybliví v nehybnom. Nahrávka bola vyhlásená albumom roku na Radiohead Awards i na českom Andělovi. Následne však prišla korona a pohyb sveta sa zo dňa na deň spomalil.

Po nemožnosti koncertovať a naživo podporiť oceňovaný titul začali členovia Le Payaco skladať nové skladby. Singel Vtáci je prvou ochutnávkou z pripravovaného albumu, na ktorom sa autorsky podieľala opäť celá kapela.

„Všetky pesničky, ktoré za posledné obdobie vznikli, sme nahrali v Birdland Studios. Držali sme sa toho, čoho sa držíme pri každom novom albume - žiadne hranice neexistujú. Aby mohlo vzniknúť niečo nové, každý z nás má priestor a úplnú slobodu priniesť, čo len chce a ostatní mu, ak je treba, s tým pomôžu. Častokrát to však ani nie je treba, lebo skladbu má do detailu vymyslenú,“ prezradil Tomáš Sloboda, spevák a gitarista Le Payaco.

„Práca na nových pesničkách bola veľmi kreatívna a zábavná. O to viac, že sme pracovali pre nás v novom štúdiu Birdland, ktoré poskytuje pre muzikantov naozaj až neobmedzené možnosti. Sú tam k dispozícii nástroje a technológie, ktoré vás v pozitívnom zmysle slova nútia byť tvorivý. Z každej strany sa na vás usmeje nejaký nástroj, ktorý chcete vyskúšať. Nahrávanie bolo pre nás obrovskou radosťou i relaxom,“ doplnil Juraj Vitéz, bubeník Le Payaco.

A práve Juraj Vitéz je aj autorom novej skladby. Síce členovia skupiny počas nahrávacieho procesu razia cestu – kto pieseň prinesie, ten ju aj naspieva – o finálnu verziu spevu sa napokon postaral Tomáš Sloboda.

„V štúdiu sme chvíľu diskutovali, lebo chalani razili názor, že každý si odspieva svoje autorské pesničky. Na demo nahrávku som ju teda naspieval ja, ale v hlave som mal stále, že ju bude spievať Tomáš. Potom už ostalo iba čakať, či sa jej chytí, či sa mu zapáči a či do nej dá svoj interpretačný vklad. Som rád, že sa tak stalo. Myslím, že mu táto pieseň sadla,“ teší sa jej Juraj Vitéz.

„Kvôli chorobe som nemohol byť v štúdiu, keď chalani pesničku nahrali. Ale časom ma začala viac a viac priťahovať. Urobili sme v nej pár aranžérskych zmien a zrazu som mal pocit, že ju budem spievať rád. Juraj použil slová, ktoré idú prirodzene do úst a ľahko sa počúvajú. Zmenil som len jedno slovo. Okrem toho sa dotkol témy, ktorá je aplikovateľná dnes, zajtra aj o tridsať rokov - chýb našich predkov, rodičov. Chyby, ktoré ak sa správne v danej chvíli rozhodneme, už ich nemusíme aplikovať v našich životoch. Ani naše deti,“ myslí si Tomáš Sloboda.

Ako už Tomáš naznačil, Juraj sa okrem hudby postaral aj o text piesne. Napísal ho deň pred nahrávaním. V hlave mu dookola šla melódia skladby a jej slová sa začali objavovať súčasne s ňou. Išlo o veľmi spontánny proces, ktorý prekvapil aj samotného autora.

„Neviem, či som niekedy niečo takto rýchlo napísal. Pri tvorbe som sa nechal inšpirovať čiastočne svojim životom a niečo sa jednoducho len hodilo. Čo je ale dôležité, je to, že celý text bol vytvorený z pozitívnej energie - z radosti zo života, ktorú momentálne prežívam aj vďaka môjmu synovi Adamovi, ktorý mi bol pri tvorbe inšpiráciou. V piesni sa spieva "Každý doletí tam, kam doletieť má" a to je aj môj prípad. Doletel som tam, kde som šťastný a to prajem každému prostredníctvom tejto piesne,“ želá si jej autor Juraj Vitéz.

Cover singla

Nová skladba má aj svoj videoklip. O jeho réžiu a strih sa postarali Tomáš a Juraj spoločne s Jozefom Steineckerom z agentúry Clockwise. Pri postprodukcii videoklipu sa graficky využili aj najnovšie technológie AI. V rámci dobrých vzťahov a medziagentúrnych spoluprác podali pri realizácii klipu pomocnú ruku aj Sašo Smik z ApplePie a Štefan Kozák z Creative PRO.

„Video sme natočili na kľúčovacom pozadí a postprodukčne sme využili technológiu AI na tvorbu priestorov a pozadí. Pomohlo to tak dotvoriť surrealistický obraz, ktorý korešponduje s metaforickým textom,“ priblížil vznik klipu Juraj Vitéz, ktorého doplnil Tomáš Sloboda: „Zakomponovali sme do neho aj odkaz na našu hudobnú scénu, ktorá si vďaka mnohým kapelám a interpretom stále udržuje vysokú úroveň ako po umeleckej stránke, tak aj v spoločenských postojoch. Tieto dve veci spolu úzko súvisia a nedajú sa oddeliť. Za jeden z kľúčov považujem tvorbu v slovenčine.“

Pieseň Vtáci je prvou ukážkou z pripravovaného siedmeho radového albumu Le Payaco. Kapela hrá v zostave Tomáš Sloboda (spev, gitara, piano), Martin Stempel (spev, basgitara), Juraj Vitéz (spev, bicie, perkusie), Tomáš „Tomky“ Vagaský (gitara) a Jerguš Oravec (spev, gitara, syntenzátory).