VšZP zverejnila rebríček cien za najdrahšie diagnózy (ZOZNAM)

VšZP zverejnila rebríček cien za najdrahšie diagnózy (ZOZNAM)

Spinálna svalová atrofia, leukémia či porucha metabolizmu – to sú najnákladnejšie diagnózy, na ktoré VšZP vynakladá státisíce eur. Najväčšia zdravotná poisťovňa vytvorila rebríček tzv. najnákladnejších diagnóz, ktoré odčerpávajú veľkú časť zdrojov z jej rozpočtu. Medzi 20 poistencami v celkovom rebríčku najdrahších diagnóz, ktorým VšZP v minulom roku preplatila liečbu, je zhodne 10 žien a 10 mužov. Šesť z nich nemalo ešte ani 18 rokov, vo väčšine prípadov išlo v priemere o mladých 20 až 30-ročných ľudí.

Z dát Všeobecnej zdravotnej poisťovne za rok 2022 vyplýva, že diagnózou s najnákladnejšou liečbou je detská spinálna svalová atrofia. Najdrahšiu liečbu preplatila VšZP bábätkám, ktoré neoslávili ešte ani prvé narodeniny, a to viac ako 1 600 000 eur za jedného poistenca. „Náklady na záchranu a skvalitnenie ľudského života sú z roka na rok vyššie. Mnohí ľudia sú prekvapení, koľko financií v skutočnosti zdravotná poisťovňa vynakladá na liečbu svojich poistencov. Treba však zdôrazniť, že ich zdravie je prioritou, preto je našou snahou hradiť najmodernejšiu dostupnú liečbu všetkým, ktorí to potrebujú,“ vysvetlila podpredsedníčka predstavenstva VšZP Beata Havelková.

Pol milióna na dedičné ochorenia aj leukémiu

Ďalšími diagnózami, ktoré VšZP preplatila svojim poistencom v minulom roku vo výške viac ako 600-tisíc eur za jedného pacienta sú mukopolysacharidóza – dedičná porucha metabolizmu, ktorá výrazne vplýva na kvalitu života a dedičná dystrofia sietnice, ktorá poškodzuje zrak. Túto liečbu potrebovali najmä mladí ľudia do 18 rokov. Jednou z najdrahších diagnóz za minulý rok je aj akútna lymfoblastová leukémia, ktorej náklady na liečbu sa pri 28-ročnej žene vyšplhali na 507 114 eur. Diagnóza sa objavuje aj ďalej v rebríčku, a to pri liečbe 25-ročnej ženy a 61-ročného muža, ktorému poisťovňa pomohla s liečbou akútnej myeloblastovej leukémie.

Akútna lymfoblastová leukémia môže prebiehať bez príznakov, ale aj s akútnym a život ohrozujúcim krvácaním, infekciou či sťaženým dýchaním. Pacienti sa často sťažujú na únavu, horúčky a bolesti kostí. Ide o najčastejšie nádorové ochorenie detského veku, objaviť sa však môže aj u starších. Príčina, ktorá vyvoláva toto ochorenie, lekárom dodnes nie je úplne známa a ak sa akútna leukémia neodhalí a nelieči včas, môže viesť k rýchlemu úmrtiu.

„VšZP vynakladá najviac prostriedkov v prepočte na jedného poistenca spomedzi všetkých poisťovní. Dokáže sa postarať o najväčší počet pacientov s finančne najnáročnejšími diagnózami, dlhodobo schvaľuje najviac liekov na výnimku a je lídrom v inovatívnej liečbe, vďaka čomu majú onkologickí pacienti poistení vo VšZP dlhšie prežívanie a lepšiu kvalitu života. Našou snahou je byť ku každému poistencovi blízko a pomôcť mu, keď to potrebuje,“ uzavrela B. Havelková.