VšZP spúšťa testovanie novej služby, ktorá má ušetruť čas

VšZP spúšťa testovanie novej služby, ktorá má ušetruť čas Ilustr. foto: VŠZP

Menej času pri papieroch, viac času pre pacientov. Všeobecná zdravotná poisťovňa pokračuje v rozširovaní služieb aj pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosť (PZS) s cieľom odbremeniť ich od účtovnej agendy, aby sa mohli naplno venovať svojej hlavnej činnosti – starostlivosti o zdravie ľudí.

VšZP pre PZS pripravuje službu Vyhotovenie účtovného dokladu zdravotnou poisťovňou, ktorá ich odbremení od mesačného zasielania faktúr a opravných dokladov. „Poskytovateľom odpadne práca s vystavením faktúry a s riešením opravných dokladov. Postačí, ak nám zašlú dávky vykázanej zdravotnej starostlivosti v aktuálnej forme a VšZP zabezpečí celý proces spracovania výkonov až do výsledného dokumentu faktúry pre PZS. Zefektívňovanie procesných krokov medzi VšZP a poskytovateľmi považujeme za veľmi dôležité,“ vysvetľuje podpredsedníčka predstavenstva VšZP Beata Havelková.

Implementácia tejto služby predpokladá zefektívnenie procesu fakturácie a následnej úhrady zdravotnej starostlivosti tak na strane PZS, ako aj na strane VšZP. Zabezpečí jasnú väzbu medzi vykázanou zdravotnou starostlivosťou, zrevidovanou zdravotnou starostlivosťou a finálnou úhradou za poskytnutú zdravotnú starostlivosť bez nutnosti tvorby a spracovania opravných dokladov.

Služba momentálne vstupuje do testovacej fázy. Po jej úspešnom zvládnutí si ju budú môcť vyskúšať v praxi už aj prví lekári.