Slovenská republika obnovuje dočasné kontroly na vnútornej hranici s Maďarskom

Slovenská republika obnovuje dočasné kontroly na vnútornej hranici s Maďarskom v dôsledku tranzitnej migrácie a informácia o ukončenia činnosti zberného miesta vo Veľkom Krtíši.

Dnes Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky predložilo na rokovanie vlády Slovenskej republiky návrh nariadenia vlády, ktorým sa dočasne obnovujú kontroly na vnútornej hranici Slovenskej republiky s Maďarskom. Vláda Slovenskej republiky tento návrh schválila, ako reakciu na zavedenie kontrol susedných členských štátov - Česka, Poľska a Rakúska. Opatrenie bolo prijaté z dôvodu ohrozenia verejného poriadku a vnútornej bezpečnosti zvýšenou nelegálnou migráciou do krajiny.

Kontroly budú vykonávané flexibilným spôsobom na celej dĺžke vnútornej hranice s Maďarskom a budú prispôsobené aktuálnej hrozbe a vývoju bezpečnostnej situácie. Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky vyčíslilo na zabezpečenie dočasnej obnovy kontrol na vnútornej hranici finančné prostriedky vo výške vyše 1,4 milióna eur.

Predseda vlády Ľudovít Ódor poverený riadením ministerstva vnútra zdôraznil, že napriek prijatým opatreniam je dôležité riešiť problematiku sekundárnej migrácie na celoeurópskej úrovni.

“Slovenská republika sa zaviazala, že urobí všetko preto, aby prijaté opatrenia nenarušili život občanov žijúcich v prihraničných oblastiach, najmä tých, ktorí dochádzajú za prácou alebo bývajú v susedných štátoch,” vyjadril.

Štátny tajomník ministerstva vnútra Martin Královič konkretizoval, že budú vytipovávané vozidlá, u ktorých je predpoklad, že sú využívané prevádzačmi.

“Na hraniciach budú aktívni príslušníci polície ako aj Ozbrojených síl, na 35 hraničných priechodoch, teda 6 príslušníkov na hraničný priechod na 24 hodín,” vysvetľuje štátny tajomník.

Navrhovaná účinnosť nariadenia vlády je stanovená od 5. októbra 2023 do 14. októbra 2023. Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky plánuje udržiavať pravidelný dialóg s Maďarskom a ďalšími partnerskými krajinami s cieľom riešiť bezpečnostné otázky spojené s migráciou.

Ministerstvo vnútra má pripravené aj krízové scenáre v prípade, ak by sa tranzitujúce osoby na území Slovenska ždržiavali dlhší čas.

Záchytný bod vo Veľkom Krtíši zároveň ukončuje svoju činnosť, na registráciu bude ďalej využívané zariadenia migračného úradu v Opatovskej Novej Vsi.

Primárnym dôvodom pre zriadenia záchytného bodu vo Veľkom Kríši bola jeho logisticky výhodná poloha. Pokračovanie na danom mieste už v súčasnosti nie je možné, a preto sa s vybavovaním začalo v Opatovskej Novej Vsi. Pobytový tábor migračného úradu v Opatovskej Novej Vsi je primárne určený pre žiadateľov o azyl, ktorí patria medzi zraniteľné skupiny osôb. Z bezpečnostných a zdravotných dôvodov preto bolo nutné vykonať úpravy v tábore tak, aby žiadatelia o azyl a tranzitujúce osoby neprichádzali do kontaktu.

Včera sa v objekte vo Veľkom Krtíši nachádzalo 20 osôb.

V tábore bude zo strany cudzineckej polície prebiehať registrácia a lustrácia osôb v národných, ako aj medzinárodných informačných systémoch. Prítomné budú aj mimovládne organizácie, ktoré zabezpečujú doplnkovú starostlivosť. Mimoriadna situácia v okrese trvá.