Odborník radí, ako si vybaviť predčasný starobný dôchodok

Odborník radí, ako si vybaviť predčasný starobný dôchodok

Na to, aby ste si v novembri či decembri vybavili predčasný starobný dôchodok, musíte podľa stránky Sociálnej poisťovne o dôchodok požiadať v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta vášho trvalého bydliska, kde príslušný zamestnanec s vami spíše žiadosť o jeho priznanie. "Termín si môžete rezervovať v Rezervačnom systéme. Tu si môžete vybrať konkrétnu pobočku (pracovisko) podľa miesta vášho trvalého pobytu. Rezervačný systém vám ponúkne presný deň a čas, ktorý vám vyhovuje."

Expert na dane a odvody Jozef Mihál to vyskúšal a spísal svoje skúsenosti:

Vy teda kliknete na odkaz, uvedený na stránke Sociálnej poisťovne (respektíve tu na konci statusu) a ďalej postupujete takto.
V rezervačnom systéme vyznačíte, že chcete podať "Žiadosť o predčasný starobný dôchodok".
Dvakrát kliknete na "Pokračovať", až kým sa nedostanete na výber pobočky Sociálnej poisťovne.
Tu zadáte miesto vášho trvalého pobytu (napríklad "Slovenský Grob") a vyberiete si pracovisko Sociálnej poisťovne (napríklad "Vysunuté pracovisko Pezinok").
Pred vami sa objaví kalendárik.
V slabošedom rámčeku sú v kalendáriku vyznačené voľné dni, kedy sa nepracuje - soboty, nedele a sviatky. Vtedy si pochopiteľne žiadosť podať nemôžete.
V slabomodrom rámčeku sú vyznačené dni, kedy je pobočka otvorená - avšak v týchto dňoch sú už všetky termíny na podanie žiadosti obsadené. Smola.
Ak nájdete v kalendáriku dni na tmavomodrom pozadí - tak to sú dni, kedy sú ešte voľné termíny.
Ak sa vám takýto termín podarí v kalendáriku nájsť - rýchlo naň kliknite - otvorí sa vám zoznam možných termínov.
Voľné termíny sú v zozname označené tmavomodrým pozadím. Ste šťastný človek, kliknutím si vyberte voľný termín, vyplňte ďalej požadované údaje a odošlite vašu rezerváciu. Bingo, budete mať dôchodok.

Odporúčame aj: Viete prví: Dôchodky sa k 1. januáru 2024 zvýšia o 3,6 prcent, niektoré o 14,4 percent

Ak sa niekomu z vás úspešne podarilo rezervovať si termín na vybavenie predčasného starobného dôchodku, pochváľte sa tu aj ostatným smrteľníkom, nech vieme, že existujete.
Ja zatiaľ nikoho takého nepoznám.

V diskusii reagovali čitatelia cennými radami aj takto:

"Mužovi pošepkala pani v SP, ze treba bud v nedeľu po pol noci alebo v pondelok veľmi skoro ráno, keď sa generujú termíny, ale bolo to ešte v septembri ?. Verím, že sa to ľudom podari. Mu čakal mesiac a pol po objednaní cez net ..."

"Mamina išla osobne a vôbec ju nezobrali aj keď tam nikoho nemali a ze beru iba objednaných ale v ten deň sme mali veľké šťastie a bol voľný jeden deň tak sme ho hneď rezervovali a bolo to o mesiac keď tam bola. Septembri sa dalo objednať na november. Tiež nám povedali ze keď sa chceme objednať tak mame pozerať v nedeľu okolo polnoci."

"Mamu som objednavala v nedelu par minut po polnoci. Pani na ustredni mi povedala, ze v pondelok nabiehaju nove terminy a kalendar na stranke sa posunie o tyzden"

"Ak sa v bratislavskej pobočke neviete zaregistrovať, skúste inú pobočku, poradila my pani na telefóne"

"Ja som zahlasovala otcovi aj ujovi ale to sa dá len od 0.00 hod z nedele na pondelok a to malo kto vie ,no ale čakacia doba 2 mesiace"

"Termín sa dá dohodnúť aj telefonicky."