SaS: Máme otázky na Petra Pellegriniho. Takto chcete chrániť vládu Fica?

SaS: Máme otázky na Petra Pellegriniho. Takto chcete chrániť vládu Fica? Ilustr. foto: Facebook Peter Pellegrini

Kandidát na prezidenta Peter Pellegrini sa nedávno v diskusnom dueli priznal, že chce byť prezidentom preto, aby chránil vládu Roberta Fica. V priamom prenose sa prihlásil k vláde Fica a priznal sa k tomu, že mu nejde o to byť nadstraníckym prezidentom všetkých občanov Slovenska, ale len o to, aby bola Ficova vláda v bezpečí. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) má preto na Pellegriniho niekoľko závažných otázok. Verejne sa ho pýtame, čo bude po prezidentských voľbách. Pred tými parlamentnými totiž voličom kadečo nasľuboval, no akosi na všetko zabudol.

„Za päť mesiacov vlády Fica, Danka a Pellegriniho sme boli svedkami masívneho útoku na orgány činné v trestnom konaní, ako aj rozkladu právneho štátu a promafiánskeho balíčka, ktorý by znižoval tresty a premlčacie doby za korupciu, znásilnenia či krádeže. Okrem toho sme boli na konci roka svedkami aj tzv. konsolidačného balíčka, ktorý zaviedol daňovú licenciu pre právnické osoby, zvýšil dane z dividend, zvýšil zdravotné odvody, okresal druhý pilier a zvýšil dane na cigarety a alkohol,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling. Fajčiari si podľa neho určite všimli, že cena za krabičku cigariet stúpla o viac ako 40 centov, a to aj vďaka hlasovaniu Pellegriniho a tejto vlády.

„Pred voľbami Pellegrini riešil na billboardoch lacnejšie potraviny. Nemám pocit, že by zlacneli alebo že by vláda pre to niečo urobila. Dokonca aj ceny benzínu a nafty stúpli o viac ako 10 centov za liter. Namiesto toho, aby vláda plnila sľuby spred volieb, riešila len promafiánsky balíček pre jej kumpánov,“ uviedol B. Gröhling s tým, že teraz avizuje ďalšiu legislatívnu smršť. Nateraz ju však pozastavila, pretože sa podľa jeho slov bojí, že by mohla uškodiť jej kandidátovi Pellegrinimu. Odložená tak bola aj novela o ovládnutí RTVS. „Čo bude po voľbách, pán Pellegrini?“ pýta sa predseda SaS. Príde k zrušeniu RTVS či NAKA? Zvýši vláda, kvôli ktorej chce kandidovať a ktorú chce chrániť, dane a DPH? „Je načase povedať ľuďom, že Peter Pellegrini kandiduje len preto, aby ochránil vládu Roberta Fica, ktorá chce občanom zvýšiť dane, DPH, chce zrušiť RTVS a NAKU. Ja verím, že občania Slovenska toto všetko prekukli,“ dodal Branislav Gröhling.

Tímlíder SaS pre verejné financie Marián Viskupič upozornil na to, že sa k nemu z viacerých zdrojov dostala informácia, že minister financií Kamenický má zákaz vyjadrovať sa ku konsolidácii verejných zdrojov. A to aj napriek tomu, že sľuboval, že do konca marca bude na svete ďalší konsolidačný balíček. „Dôvodom je obava, že by to pred voľbami poškodilo koaličného kandidáta Pellegriniho. Máme totiž indície, že vláda vážne uvažuje o zvýšení DPH. Preto je úplne namieste pýtať sa, či s týmto postojom súhlasí aj kandidát Pellegrini. Ak áno, treba ľuďom jasne povedať, že sa zvýšia ceny úplne všetkého, za čo bude môcť aj on. Žiadne lacné potraviny, ale presný opak,“ povedal.

Okrem toho pripravuje rezort financií zvýšenie spotrebných daní, čo bude podľa M. Viskupiča znamenať, že za plnú nádrž do bežného auta budeme čoskoro platiť aj 100 eur. „S týmto, pán Pellegrini, súhlasíte? Takúto vládu chcete chrániť? Viete vylúčiť, že plánujete zvýšenie DPH o dva až tri percentuálne body? Viete vyvrátiť, že plánujete zvýšenie spotrebných daní na motorové palivá?“ pýta sa Marián Viskupič. Slovensko má tento rok najvyšší dlh takmer osem miliárd eur, plánujeme si požičať desať miliárd eur, no ani to nebude stačiť, bude treba načrieť aj do hotovostných rezerv štátu. Upozornil na to, že hospodárenie tejto vlády, ktorú chce Pellegrini chrániť, nás privedie do záhuby. „Vyššie dane, vyššie odvody a gigantický dlh, ako toto vysvetlíte ľuďom? Je náhoda, že takmer tisíc zvýšených poplatkov začína byť účinných až teraz po 1. apríli?“ opýtal sa Marián Viskupič.

SaS preto Petra Pellegriniho vyzýva, aby sa už pred druhým kolom prezidentských volieb spolu s Ficom priznal, čo nás po nich čaká. „Čo všetko máte pripravené zdaniť a o čom všetkom radšej teraz nehovoríte, aby ste si neodohnali voličov? Koho sa dotkne daň z cukru, ktorá je už v legislatívnom procese? Povedzte vašim voličom na rovinu, že pri vami zamýšľanom nastavení môže cena sladených nápojov stúpnuť až o 100 percent. Koľko ďalších podobných správ nás ešte čaká? Povedzte, prečo chcete len a len vyťahovať peniaze z peňaženiek ľudí? Občania musia vedieť, čo sa pripravuje, čo všetko zdražie, no vládna koalícia o tom zatiaľ mlčí,“ povedal Marián Viskupič s tým, že je úplne namieste konfrontovať prezidentského kandidáta Petra Pellegriniho, ktorého jediným cieľom je, ako sám povedal v RTVS, chrániť vládu Fica.